Trots Astra Zeneca-dödsfallen – nu fortsätter vaccinationerna

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 9 april 2021
- av Markus Andersson
Astra Zenecas vaccin kopplas till dödsfall och blodproppar.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har konstaterat att det kan finnas en koppling mellan Astra Zenecas covidvaccin och allvarliga vaccinskador och dödsfall orsakade av blodproppar eller låga nivåer av blodplättar. Trots det har man beslutat sig för att det hårt kritiserade vaccinet ska fortsätta att användas.

På en presskonferens hävdar företrädare för EMA att ”nyttan” med vaccinet är större än riskerna och att vaccinet därför bör fortsätta användas – trots att det kopplats till flera dödsfall.

– Jag vill börja med att understryka att vår medicinsäkerhetskommitté har bekräftat att fördelarna med Astra Zenecas vaccin överväger risken för biverkningar. Covid-19 är en väldigt allvarlig sjukdom, sa EMA-chefen Emer Cooke.

– När flera miljoner människor vaccineras kan mycket ovanliga bieffekter visa sig som inte syntes under testerna, hävdade Cooke vidare.

Man meddelar samtidigt att blodpropparna kommer att läggas till på vaccinets lista över ”möjliga bieffekter” och att man under sin genomgång inte lyckats hitta några ”särskilda riskfaktorer” som kan avgöra vem som drabbas av blodpropparna, exempelvis ålder eller kön. Därför kommer man heller inte att rekommendera att någon särskild grupp ska undvika vaccinet.

I början av april hade 200 svåra vaccinskador i form av blodproppar inrapporterats kopplade till vaccinet och minst 30 människor avlidit av dessa. EMA står dock fast vid att det handlar om ”väldigt ovanliga biverkningar” och att det därför återigen är fritt fram att använda vaccinet.

I Sverige rekommenderar Folkhälsomyndigheten Astra Zenecas vaccin till personer som är 65 år eller äldre.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.