Raskravallerna i USA

Bisarra trenden: Poliser knäböjer i ursäkt för vita amerikaners rasism

Knäböjda poliser i Portland i uppmärksammade scener framför afroamerikaner och vänsterextrema aktivister.

I kölvattnen av den hätska stämning som mainstreammedia piskat upp i USA uppmärksammas nu bland annat grupper av poliser för att knäböja inte bara framför afroamerikaner utan även för vänsterextrema aktivister – något som ska symbolisera att europeiskättade amerikaner ber om förlåtelse för sin förmenta historiska och nedärvda rasism.

Ett videoklipp som fått viral spridning visar hur vita amerikaner knäböjer och ber om ursäkt till en grupp afroamerikaner som i sin tur gråter och då underförstått ”accepterar” ursäkten. Den symboliska handlingen ska representera en ursäkt för vit rasism historiskt, en sorts arvsynd som etniskt europeiskättade amerikaner genom sina blodsband med andra ord anses bära en kollektiv skuld för.
 

Ett annat klipp som sprids flitigt visar hur amerikansk polis knäböjer inte bara för afroamerikanska demonstranter utan även för vänsterextrema aktivister, varpå vissa av demonstranterna svarar med att ta poliserna i händerna eller applådera dem.

 

De undergivna försöken att be om ursäkt faller dock inte i odelat god jord hos dem som de riktats till. På Twitter och andra sociala medier uppmanar flera vänsterextremister exempelvis sina allierade att inte acceptera polisernas initiativ att be om ursäkt för rasism å vita amerikaners vägnar. Istället argumenterar man för att försöken till försoning är falskt och att polisen inte ska ses som vänsterns eller den afroamerikanska befolkningens vänner.

Under gårdagen lärde sig polisen att om de knäböjer och kramas under dagen och väntar till natten innan de tårgasar folk så blir det enklare för deras PR-firmor. Låt er inte luras, deras mordiska psykopati har inte förändrats, de kommer inte att sluta”, deklarerar en indignerad kvinna på Twitter som även hyllar våld mot poliser på sitt konto.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!