Argentina får sin förste libertarianske president

publicerad 20 november 2023
- av Jan Sundstedt
Argentinas nye president Javier Milei under ett valrally.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den kontroversielle libertarianske ekonomen Javier Milei har valts till Argentinas näste president. Efter att närmare 90 procent av rösterna räknats får Milei nästan 56 procent, medan hans rival i slutomgången, ekonomiminister Sergio Massa, får 44 procent.

53-årige Milei kan milt sagt beskrivas som en något udda fågel i det argentinska samt globala politiska landskapet som jämförts med bland andra USA:s tidigare president Donald Trump. Han har framförallt byggt upp sin attraktionskraft kring löften om att återuppliva ekonomin, i en tid då Argentina är på väg att hamna i en recession för sjätte gången på tio år. Det argentinska folket har under en längre tid varit frustrerat över en levnadskostnadskris kombinerat med en tresiffrig inflation, som under sommaren uppnådde sin högsta nivå sedan början av 1990-talet.

Libertarianer ser vanligtvis statlig verksamhet som en inskränkning av individens frihet och förespråkar en fri marknad i kombination med kraftigt sänkta skatter och små eller inga sociala utgifter. Javier Milel har hållit en skarp retorisk linje också till kulturvänstern till vilka den formellt katolske Milei även inkluderat exempelvis påven Franciskus.

Redan innan det officiella resultatet presenterades erkände sig Sergio Massa besegrad i ett uttalande.

Resultatet är inte vad vi förväntade oss, och jag har kontaktat Javier Milei för att gratulera honom och önska honom lycka till, meddelade Massa som samtidigt tackade sina anhängare.

Jag är en demokratins man och jag värdesätter inget mer än folkets dom. Jag är övertygad om att vi i morgon kan börja arbeta med Javier Milei för att säkerställa en ordnad övergång (av makten), uttrycker även expresidenten Alberto Fernandez på X.

Under valrörelsen lanserade Milei flera genomgripande ekonomiska förslag, inklusive att avskaffa landets centralbank. Han förordar också nedskärningar i de offentliga utgifterna för att få ordning på ekonomin. Det har även noterats att han ställt sig positiv till kryptovalutan Bitcoin som ett sätt att reformera ekonomin.

Centralbanken är en bluff, en mekanism genom vilken politiker lurar det goda folket med inflationsdrivande skatter (varför Bitcoin) representerar återförandet av pengar till sin ursprungliga skapare, den privata sektorn, har han tidigare sagt.

Utrikespolitiskt har Milei betonat att han ser Israel och USA som sina närmaste allierade.

Javier Gerardo Milei

Javier Milei föddes i Argentinas huvudstad Buenos Aires den 22 oktober 1970. Hans mor Alicia var hemmafru och hans far Norberto var busschaufför och senare affärsman i bussbranschen. Familjen är därmed av italienskt ursprung. Milei fick först uppmärksamhet som ekonom och författare till flera böcker om ekonomi och politik innan han blev politiskt aktiv.

Milei kallar sig anarkokapitalist och vill bland annat legalisera organhandel. Han vill avskaffa centralbanken och införa den amerikanska dollarn som valuta i Argentina.

Han stöder expresidenten Jair Bolsonaro och USA:s tidigare president Donald Trump. I synnerhet deras antikommunistiska hållning och kritik av socialism och han ser USA och Israel som sina främsta allierade. Han har även uttryckt sin avsikt att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad samt flytta den argentinska ambassaden dit från Tel Aviv.

I inledningen av Rysslands intervention av Ukraina i början av 2022, gick Javier Milei in i den argentinska nationalkongressens palats med en ukrainsk flagga för att visa sin solidaritet med Kiev.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!