Vill avskaffa centralbanken – kan bli Argentinas nästa president

publicerad 15 augusti 2023
- av Isac Boman
Javier Milei har skakat om det politiska landskapet i Argentina.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Javier Milei fick flest röster i primärvalen och kan bli Argentinas nästa president. Den frispråkige libertarianen är en hängiven Bitcoin-förespråkare och vill avskaffa centralbanken. Han anser att den politiska eliten är parasiter och tjuvar som inte är kapabla eller intresserade av att att lösa Argentinas problem.

– Politikerna är inte lösningen, de är problemet, deklarerade Milei efter att ha fått över 30 procent av rösterna.

Milei, som bland annat lovat att ”sätta stopp för det parasitiska, tjuvaktiva och värdelösa politiska kastet”, beskriver sig själv som libertarian eller anarkokapitalist och skiljer sig på många sätt från den typiske politikern.

Han vill avskaffa Argentinas centralbank, anser att klimatalarmismen och pratet om mänskligt skapade klimatförändringar är överdrivna och att sexualundervisningen i skolorna är ett sätt att förstöra kärnfamiljerna.

Vidare vill Milei begränsa möjligheterna till abort, samtidigt som han vill göra det enklare för medborgarna att kunna äga vapen. Libertarianen ska också vara en stor beundrare av USA:s förre president Donald Trump och har vid flera tillfällen uttryckt sig positivt om kryptovalutan Bitcoin.

– Centralbanken är en bluff, en mekanism genom vilken politiker lurar det goda folket med inflationsdrivande skatter (varför Bitcoin) representerar återförandet av pengar till sin ursprungliga skapare, den privata sektorn, har han tidigare sagt.

Samtidigt som stödet för Milei är stort på hemmaplan utmålas han i västerländsk massmedia som en ”högerextremist” som lyckats attrahera väljare som är trötta på de etablerade partiernas oförmåga att ta landet ur den pågående ekonomiska krisen.

Det kan noteras att högerkoalitionens kandidater fick 28,3 procent av rösterna och att den nuvarande peroniststyrda regeringskoalitionens kandidater fick 27,2 procent.

Den 22 oktober hålls den första valomgången – om ingen kandidat då får egen majoritet går de två mest populära kandidaterna vidare till en andra valomgång.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!