Amerikansk kongressledamot vill ge asyl till frihetsdemonstranter

Coronarepressionen

publicerad 23 februari 2022
- av Isac Boman

Den republikanska kongressledamoten Yvette Herrell jämför premiärminister Justin Trudeaus behandling av frihetsdemonstranterna i Kanada med hur auktoritära regimer i Sydamerika behandlar sina medborgare och hon vill skapa en ny lag som gör det möjligt att ge asyl till kanadensiska dissidenter.

På Twitter konstaterar politikern att Trudeaus våldsamma agerande mot fredliga demonstranter i landet inte hör hemma i en västerländsk demokrati utan påminner om hur auktoritära regimer likt den i Venezuela behandlar sina egna medborgare.

På samma sätt som vi erbjuder asyl till politiska fångar så borde vi göra samma sak till de lastbilschaufförer som utsatts för våld, fått sin egendom konfiskerad och sina bankkonton frysta av en regering som snabbt håller på att bli den fria världens stora skamfläck”, skriver hon vidare.

Hon bekräftar också att hon håller på att ta fram ett lagförslag för att göra det möjligt att temporärt ge asyl till oskyldiga kanadensiska demonstranter ”som förföljs av sin egen regering.”

Vi kan inte vara tysta när våra grannar i norr behandlas så här illa.

Utspelet kommer efter att Kanadas kontroversielle premiärminister satt in pansvarvagnar och tungt utrustad polis från hela landet mot de lastbilskonvojer som samlats för att protestera mot den förda coronapolitiken.

Trudeaus regering har även infört krigslagar för att få stopp på demonstranterna och arresterat hundratals av dem. Många demonstranter har också skadats fysiskt eller på olika sätt trakasserats och fått sina konton frysta eller på andra sätt blivit fråntagna sina medborgerliga rättigheter för att de står upp mot den förda politiken.

Videoklipp florerar också som visar hur polisen till synes helt utan anledning rider ner fredliga demonstranter med sina polishästar.

Huruvida kanadensiska dissidenter verkligen kommer att få asyl i USA är oklart, men en undersökning från Rasmussen Reports visar att en majoritet av det amerikanska folket sympatiserar med frihetsprotesterna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.