2,4 miljoner gripanden vid USA:s gräns under 2022

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 7 november 2022
- av Jan Sundstedt
Migranter USA
Migranter från Syd- och Centralamerika fortsätter att flöda in i USA.

Amerikanska Border Patrol har hittills i år genomfört omkring 2,4 miljoner gripanden vid USA: s sydvästra gräns – det högsta antalet någonsin. Den historiska nivån av migranter som korsar gränsen mellan USA och Mexiko har drivit på republikanernas fokus på krisen.

Trots ansträngningar från Texas guvernör Greg Abbott och dennes “Operation Lone Star” tycks situationen fortsätta att eskalera.

Som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om, fortsätter migrantkaoset vid USA:s sydvästra gräns. Enbart under september månad registrerades omkring 227 000 migranter, en ökning med 11 procent jämfört med augusti, det tredje högsta antalet som i år registrerats längs gränsen mellan USA och Mexiko.

Samtidigt som delstaterna Texas och Arizona – de delstater som bär den tyngsta bördan av rådande situation och som febrilt jobbar med lokala initiativ och lösningar – hävdar Biden-adminstrationen att “gränsen är säkrad“.

Rekordnivåer

Enligt färska uppgifter från US Border Patrol, meddelar myndigheten att närmare 2.4 miljoner migranter hittills i år registrerats vid landets sydvästra gräns, vilket är det högsta antal som någonsin bokförts.

Det är oklart hur många som är unika individer av de 2,4 miljoner människor som korsar gränsen, då statistiken inkluderar personer som gör upprepade försök under ett och samma räkenskapsår. År 2021 rapporterade den amerikanska Tull- och gränsbevakningen en återfallsfrekvens på omkring 27 procent.

Det historiska flödet av illegala migranter som korsar gränsen till USA, har stärkt det republikanskt styrda Texas i dess övertygelse att man gör rätt i sina försök att stävja den eskalerande situationen. Detta då någon hjälp från federala myndigheter inte finns i sikte.

Operation Lone Star

Texas guvernör Greg Abbott har prioriterat frågan genom sitt signaturuppdrag “Operation Lone Star“. Ett projekt på närmare 4 miljarder dollar som många menar är väl spenderade pengar.

Sedan guvernören lanserade Lone Star för cirka ett och ett halvt år sedan, har drastiska åtgärder vidtagits för att stävja den pågående illegala invandringen. Bland annat önskar staten Texas snarast möjligt påbörja bygget av en statligt finansierad gränsmur. Abbott har tidigare även finansierat bussbiljetter för att skicka migranter till städer som drivs av demokratiska styren.

Exempel på andra åtgärder som Abbott ligger bakom är utkommenderade nationalgardister i tusental, med uppdraget att arrestera migranter som är föremål för anklagelser om brott.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!