Bussar med invandrare skapar kris i New York

publicerad 12 oktober 2022
- av Sofie Persson
New York Citys borgmästare Eric Adams är inte nöjd med invandringsvågen.

Sedan en tid tillbaka har de republikanska staterna Texas och Florida, i protest mot Biden-administrationens bristande gränskontroller och det ökade antalet illegala invandrare, börjat skicka iväg migranter till demokratiska stater längre norrut. Bland annat har guvernören Rob DeSantis flugit in migranter till den välbärgade ön Martha’s Vinyard och Greg Abbott har bussat illegala invandrare till New York City.

På grund av detta deklarerar nu New York Citys borgmästare Eric Adams att staden befinner sig i kris och kommer att behöva spendera uppemot en miljard dollar för att hantera migranterna.

Sedan Biden tog presidentmakten har USA:s gränser aldrig sett ett sådant stort flöde av illegala invandrare. Enbart under 2022 har man arresterat två miljoner migranter, vilket är rekord. Trots detta hävdade vice presidenten Kamala Harris så sent som i september i år att “gränsen var säkrad“, något som varken gränspatrullen eller de illegala invandrarna själva höll med om.

Ett betydande antal invandrare tar sig över gränsen från Mexiko till Texas. Guvernören Greg Abbott har den senaste tiden gjort det till en vana att skicka iväg de illegala invandrarna i bussar till bland annat Washington DC och New York City för att upplysa om det stora invandrarflödet.

Flera invandrare tar sig även in i USA via Florida, där också guvernören Ron DeSantis gått på Abbotts linje och skickat vidare åtskilliga migranter – exempelvis flög han ett större antal invandrare till den välbärgade ön Martha’s Vinyard i Massachusetts i september.

I New York City har nu den demokratiske borgmästaren Eric Adams deklarerat att man befinner sig i kris på grund av alla tusentals invandrare som kommit den senaste tiden, rapporterar The Guardian. Enligt Adams ska kring 17 000 invandrare ha kommit till staden med bussar utan “förvarning, samordning eller vård” som man beräknar kommer att kosta kring i miljard dollar fram till juli nästa år.

Det här är en humanitär kris som började med våld och instabilitet i Sydamerika som accelereras av amerikansk politisk dynamik, sade Adams. Tusentals asylsökande har bussats till New York City och helt enkelt lämnats utan förvarning, samordning eller vård.

Vidare menar Adams att man inte godkänt en sådan överenskommelse eller ens bett om ett sådant ansvar över invandrarna.

Vi har inte bett om detta. Det fanns aldrig någon överenskommelse om att ta på sig jobbet att stödja tusentals asylsökande. Detta ansvar överlämnades helt enkelt till oss utan förvarning när bussar började dyka upp, sade borgmästaren.

I början av september kunde även borgmästaren Muriel Bowser fastställa att man låg i kris när det gällde antalet invandrare, varpå man beslutade att lägga ut kring 10 miljoner dollar för att temporärt kringgå krisen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!