England buades ut efter BLM-hyllning

Våldsbejakande svart makt-rörelsen

publicerad 3 juni 2021
- av Per Nordin

Det engelska fotbollslandslaget buades under en match mot Österrike ut av delar av publiken när de återigen valde att knäböja för att visa sitt stöd till den våldsbejakande svart makt-organisationen Black Lives Matter.

Landslagets tränare Gareth Southgate hävdar dock att de åskådare som motsatte sig BLM-protesten genom sina högljudda protester också angrep Englands svarta spelare.

– Det är någonting som jag å våra svarta spelares vägnar inte ville höra eftersom det känns som att det är kritik mot dem, kommenterar han.


Annonser:


Vänsterliberala BBC hävdar i sin tur att knäböjningarna handlar om ett viktigt sätt att ”lyfta fram rasliga orättvisor” på – trots att ett flertal spelare och idrottsprofiler känt sig obekväma med BLM-hyllningen då den i många idrottssammanhang blivit obligatorisk och det är oklart vad den egentligen representerar.

Gareth Southgate hävdar dock att knäböjningarna inte alls handlar om politik utan om att ”stå upp för varandra” och visa varandra stöd och har ingen förståelse för de som ogillar att fotbollen politiseras.

– Jag tror att det viktigaste är att våra spelare vet att alla deras lagkamrater och all personal stödjer dem. Jag tror att en majoritet av folket förstår det. Jag tror att vissa människor inte riktigt är förstående till budskapet och jag antar att det är detta vi ser just nu på ett antal fotbollsarenor.

Många har kritiserat knäböjandet eftersom de betraktar gesten som ett stöd till våldsamma och rasistiska svarta rörelser men även bland svarta idrottsmän växer missnöjet mot denna typ av protest.

Fotbollsspelaren Wilfried Zaha menar exempelvis att gesten är meningslös och att spelarna används som ”nickedockor” och att han själv vägrar att knäböja mer.

– Vi används liksom som nickedockor i mina ögon: knäböj och människorna på toppen kan fortsätta vila ett tag, vilket är ganska fånigt och ganska meningslöst. Ingenting förändras.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.