Reykjaneshalvön på Island har haft fem stora utbrott bara sedan december. Nu förutspår forskare från bland annat Uppsala universitet att utbrotten skulle kunna fortsätta i årtionden framöver.
Sedan 2021 har Reykjaneshalvön upplevt en serie vulkanutbrott, inklusive fem stora utbrott bara under det senaste dryga halvåret. De senaste utbrotten har tvingat invånare att lämna sina hem och resulterat i evakueringar av besökare vid spaet Blue Lagoon tre gånger på två månader.
Ett internationellt forskarteam, med medlemmar från University of Oregon, Uppsala universitet, Islands universitet, Tjeckiens vetenskapsakademi och University of California, San Diego, har övervakat vulkanerna de senaste tre åren. Resultaten publiceras nu i tidskriften Terra Nova.
Kan bli långvarigt
Island ligger på den mittatlantiska ryggen, en tektonisk plattgräns som skiljer Nordamerika och Eurasien. När dessa plattor glider isär kan vulkanutbrott utlösas när smält berg från jordens mantel stiger upp till ytan. Reykjaneshalvön har varit vilande i 800 år, men den nuvarande vulkaniska eran kan bli långvarig, likt den tidigare som varade i århundraden.
Forskarna vet att utbrotten på halvön orsakas av plattrörelser, men detaljerna kring magmalagring och rörsystem är ännu oklara. Halvön har åtta vulkaniskt aktiva områden. Genom att använda geokemiska och seismiska data undersökte forskarna om magman från utbrotten 2021-2023 kom från samma källa som de senaste utbrotten västerut. De analyserade isotoper i lavaprov för att spåra magmans ursprung.
Resultaten visade att magman troligen kommer från samma lagringszon under halvön. Avbildningar av jordens inre, baserade på lokala jordbävningar, antyder att en magmareservoar finns på 5,5 till 7,5 kilometers djup i jordskorpan.
– Men denna lagring matas i slutändan av den smältande berggrunden djupare i manteln, vilket kan orsaka utbrott som varar i årtionden, med hundratals kvadratkilometer magma som dyker upp, säger Ilya Bindeman, vulkanolog och professor i geovetenskap vid University of Oregon, enligt Phys.org.
“Naturen är aldrig regelbunden”
Diskussioner pågår om att borra i vulkaniska områden på Island för att få bättre insikter om utbrottens orsaker. Eftersom vulkanaktiviteten på Island är mindre explosiv än på andra platser, kan forskare närma sig aktiva sprickor. Det är dock svårt att förutspå hur länge vulkanutbrotten kommer att fortsätta.
– Naturen är aldrig regelbunden, säger Bindeman. Vi vet inte hur länge och hur ofta det kommer att fortsätta under de kommande tio eller till och med hundra åren. Ett mönster kommer att framträda, men naturen har alltid undantag och oregelbundenheter.