Var tredje svenskt bi på väg att utrotas – så kan du stötta dem

Naturskyddsföreningen varnar för att en tredjedel av Sveriges vilda bin håller på att utrotas. NyD:s Sofie Persson tipsar dock om några motmedel.

publicerad 15 april 2019
- av Sofie Persson
En tredjedel av biarterna som finns i Sverige är utrotningshotade.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En tredjedel av Sveriges vilda bin håller på att utrotas. Många av oss kanske inte bryr sig särskilt mycket om det. Vi tycker de är irriterande och många är även rädda för dem. Men faktum är att vi behöver bin i vår natur, utan dem skulle en stor del av vår matproduktion försvinna.

Det finns ca 270 olika arter av vilda bin i Sverige. Den mest kända är honungsbiet, som såklart producerar det flytande guldet vi älskar. De kan vara så många som 50 000 stycken som lever tillsammans. Honungen fungerar som ett foderförråd, så att de ska klara av perioder med mindre mat. Det finns också biarter som lever ensamma, de tillverkar inte honung. Dock är alla bin lika viktiga för pollineringen.

Vad är då pollinering? I en blomma finns något som kallas pollen. Nya blommor blir till när pollen kommer från en blomma till en annan och då kan ett frö bildas. Ur det fröet växer en ny blomma. Bina och andra insekter äter nektar från blommorna och då fastnar det pollen på insekten och tar då med sig det till nästa blomma.

Men det är inte bara blommor som bina pollinerar, utan även stor del av vår mat som vi odlar. Globalt sett är ungefär en tredjedel av allt vi äter beroende av pollinering av insekter. De har också en viktig roll för ekosystemet. Pollinering har en stödjande effekt på hela ekosystem och brukar kallas för en ekosystemtjänst. Det behövs för att fungera.

Naturskyddsföreningen har nu gått ut med kampanjen ”Rädda bina”. De säger att läget är akut och att en tredjedel av Sveriges bin håller på att försvinna. De ber allmänheten om hjälp samt sätter krav på politikerna att b.la. stödja mer ekologiskt jordbruk och förbjuda bekämpningsmedel som skadar bin.

Vad du kan göra för att stödja bina:

  • Fixa vildbihotell. Bina har svårt att hitta någonstans att bo, därför kan du sätta upp ett boende åt dem. Du kan enkelt köpa ett eller bygga ett eget.
  • Gör gräsmattan till en äng. Idag finns knappt en procent kvar av de ängsmarker Sverige hade för 100 år sedan. Anledningen är ett förändrat jordbrukslandskap. Däremot är ca en procent av Sveriges yta täckt av gräsmattor. Omvandla en del av din gräsmatta till en blomstrande äng.
  • Plantera bivänliga blommor. Bristen på vilda blommor är en av de största orsakerna till att bin och andra insekter minskar. Plantera därför t.ex. blåklint, ringblommor eller timjan. Om du inte har en trädgård kan du plantera på balkongen.
  • Köp ekologisk mat. Då minskar användningen av bekämpningsmedel.
  • Ge en gåva. På raddabina.nu kan du skänka en gåva samt få tips hur du bygger ett vildbihotell, gör en äng och vilka växter som är bivänliga.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!