Kommentar: Vänsterextrem infiltration flyttar fokus från miljöfrågorna

Vänsterextremismen i Sverige

publicerad 2 november 2022
- av Markus Andersson
Daniel Vergara, till höger, arbetade för underrättelsegruppen Expo:s räkning med att kartlägga deltagare i protesterna mot massvaccineringen och nedstägningspolitiken under coronakrisen. Aktivisten nyttjar nu miljörörelsen för att torgföra vänsterextrema föreställningar genom artiklar i tidningen Syre. Foto: Nya Dagbladet

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Skämtsamt har den moderna miljörörelsen beskrivits som en politisk “melon” – grön på utsidan men röd på insidan. Klimataktivisten Greta Thunbergs tröja, prydd med en symbol för den våldsbejakande ”antifascistiska” rörelsen, är blott ett av många exempel på var detta kommer ifrån.

Tidningen Syre, som beskriver sig som “frihetligt grön”, har dock tagit melonkonceptet till en helt ny nivå när man rekryterat en aktivist från den vänsterextrema underrättelsegruppen Expo som skribent. Personen skriver dock inte om miljöfrågor på tidningen, utan med inriktning på en mycket snäv tematik som kretsar kring att kringkasta olika typer av “ismer” på politiska motståndare – såsom ”rasism”, ”antisemitism”, ”högerextremism”, ”konspirationism”, ”Trumpism” och ”pronazism”. Detta medan världen lider av mycket allvarliga miljöproblem såsom förgiftning, försurning, övergödning och insektsdöd.

Nyligen har aktivisten fått en text publicerad på sajten där Nya Dagbladet får ta del av denna pajkastning. Upprinnelsen ska vara att NyD publicerat en insändare från Miljöpartiets studentförbund Grön Ungdom efter att dessa skickade in en text till redaktionen i samband med valrörelsen – något som fått aktivisten att se svart.

I artikeln beskrivs även helt grundlöst det mångåriga samarbetet mellan NyD och Miljömagasinet som att NyD ägnat sig åt att ”stjäla artiklar”. Påståendet är mycket fräckt och har redogjorts för här, men ligger troligen bortom gråzonen för förtal mot bakgrund av att det som åsyftas är en skriftlig överenskommelse där Miljömagasinet fick rätt att återpublicera artiklar från NyD i sin pappersupplaga, medan Miljömagasinets artiklar återpublicerades i nyadagbladet.se. Utbytet pågick fram till 2018 då det avslutades efter att Miljömagasinet fått en ny redaktionsledning vilket Nya Dagbladet rapporterade om.

Det mest beklagliga i sammanhanget är dock inte vilka befängda anklagelser och epitet som riktas mot NyD, utan det tråkiga faktum att en förment miljötidning som Syre är belastad med denna typ av extrema element.

Med det gröna skalet som täckmantel förflyttar dessa miljörörelsens fokus från reella och allvarliga miljöproblem till sin egen snävt inriktade politiska agenda.

Man kan ställa sig frågan om det är något negativt att Miljömagasinets artiklar nått en flerfaldigt större spridning och nått ut till nya målgrupper genom NyD? Är det negativt att olika perspektiv på miljöfrågan lyfts fram på NyD Debatt, inklusive miljöpartistiska?

För den politiska melonen Syre och dess vänner på Expo är svaret såklart ett givet ja – eftersom deras gärning huvudsakligen inte handlar ett genuint bekymmer för förgiftning, försurning och utdöda arter utan om att nyttja melonkonceptet för att uppvigla till hat mot vad man ser som politiska fiender.

Huruvida någon av dessa, så som i NyD:s fall, faktiskt har en genuin bevakning av miljöfrågor och även tolererar varierade perspektiv i dessa på sin debattsida, är för extrema politiska element som dem uppenbart inte av någon som helst betydelse.

 

Markus Andersson

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!