Ukraina befaras bli dumpplats för kärnavfall

publicerad 3 februari 2015
Kärnavfallsanläggning. Bilden är illustrativ.

Ett privatägt amerikanskt företag bygger lager för använt kärnbränsle i närheten av Kiev. Experter slår larm för att de lagret befaras bli en dumpplats för andra länders kärnavfall pga Ukrainas dåliga ekonomi.

Händelseutvecklingen i Ukraina med den ökande konflikten med Ryssland har liberaliserat hållningen mot USA och nu bygger privata utländska aktörer på Ukrainsk mark.

Det amerikanska företaget Holtec International bygger ett lager för använt kärnbränsle i närheten av Kiev. Kievs deltagande i det här projektet stämmer överens med Ukrainas nya politik för energisäkerhet, som utarbetats i samarbete med USA med starka intressen att hålla Ryssland, som tidigare varit en nära allierad med Ukraina, borta.

Ekologer och aktivister har slagit larm om faror med den nya förvaringen som ligger så nära huvudstaden. Experter varnar också för att andra länder också förväntas skicka sitt använda kärnbränsle till Ukraina. Många länder är redo att betala i stället för att utsätta sig själva för risk.

Den 26 januari skrevs avtalet under i Bryssel.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.