Miljö

Trend med sjunkande koldioxidutsläpp

Publicerad 31 oktober 2013

Den holländska forsknings- och klimatinstitutionen PBL har i en ny rapport mätt utsläppsmängderna av koldioxid (CO2) för 2012 och jämfört med tidigare år. Enligt PBL kan resultaten visa på en ”permanent nedgång” i trenden med ökande koldioxidutsläpp.

De globala utsläppen av koldioxid nådde rekordhöga 34,5 miljarder ton under 2012. Ändå bromsades ökningen av utsläppen med 1,1 procent (1,4 procent exklusive skottårsdagen) vilket är mindre än hälften av den genomsnittliga ökningen på 2,9 procent under de senaste årtiondet, skriver PBL i rapporten.

Den "anmärkningsvärda" förändringen av koldioxidutsläppen kan bero på minskade utsläpp från bland annat Kina, USA och Europa, som tillsammans svarar för 55 procent av de globala utsläppen. Värt att ta i beaktande är att att den globala världsekonomin växte med tre procent ifjol.

I Kina ökade utsläppen med tre procent förra året - en stark minskning jämfört med de 10 procent som den asiatiska supermakten snittat under decenniet.
Trenden med förnyelsebar energi har ökat kraftigt sedan 2002. Tillväxten är en del av användningen av vattenkraft, vars produktion ökade med 4,3 procent från 2011 till 2012. Nya Dagbladet rapporterade tidigare om att förnyelsebar energi i form av solceller beskattas hårt i Spanien.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!