Trend med sjunkande koldioxidutsläpp

Den holländska forsknings- och klimatinstitutionen PBL har i en ny rapport mätt utsläppsmängderna av koldioxid (CO2) för 2012 och jämfört med tidigare år. Enligt PBL kan resultaten visa på en ”permanent nedgång” i trenden med ökande koldioxidutsläpp.

publicerad 31 oktober 2013

De globala utsläppen av koldioxid nådde rekordhöga 34,5 miljarder ton under 2012. Ändå bromsades ökningen av utsläppen med 1,1 procent (1,4 procent exklusive skottårsdagen) vilket är mindre än hälften av den genomsnittliga ökningen på 2,9 procent under de senaste årtiondet, skriver PBL i rapporten.

Den ”anmärkningsvärda” förändringen av koldioxidutsläppen kan bero på minskade utsläpp från bland annat Kina, USA och Europa, som tillsammans svarar för 55 procent av de globala utsläppen. Värt att ta i beaktande är att att den globala världsekonomin växte med tre procent ifjol.

I Kina ökade utsläppen med tre procent förra året – en stark minskning jämfört med de 10 procent som den asiatiska supermakten snittat under decenniet.

Trenden med förnyelsebar energi har ökat kraftigt sedan 2002. Tillväxten är en del av användningen av vattenkraft, vars produktion ökade med 4,3 procent från 2011 till 2012. Nya Dagbladet rapporterade tidigare om att förnyelsebar energi i form av solceller beskattas hårt i Spanien.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.