Strålningsnivåerna vid Fukushima slår nya rekord

publicerad 9 december 2013

Utanför det havererade japanska kärnkraftverket Fukushima är stråldoserna så höga att det kan ta livet av en människa på bara 20 minuter.

Det är i ett dräneringsdike utanför den lamslagna reaktor 1 på kärnkraftverket som de rekordhöga nivåerna av radioaktivitet uppmätts. Enligt energibolaget Tepco, som driver Fukushima, kan en del av det kontaminerade vattnet ha runnit ut i Stilla havet, rapporterar The Japan Times.

Ventilationsrören som används för att förflytta radioaktiva gaser efter kärnkraftskatastrofen i mars 2011 kan fortfarande innehålla radioaktiva ämnen, uppger Tepco i ett uttalande.


Annonser:


Forskare har i över ett år pekat på de onormalt höga strålningsnivåerna i vattnen utanför kärnkraftverket. Det kan ses som bevis på att kontaminerat vatten läckt ut från Fukushima under en längre tid.

Veckorna efter att kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 inträffat fick Tepco tillstånd av myndigheterna att släppa ut tiotusentals ton förorenat vatten i havet. Åtgärden fick skarp kritik från grannländer och lokala fiskare.

 

 
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.