Strålningsnivåerna vid Fukushima slår nya rekord

publicerad 9 december 2013

Utanför det havererade japanska kärnkraftverket Fukushima är stråldoserna så höga att det kan ta livet av en människa på bara 20 minuter.

Det är i ett dräneringsdike utanför den lamslagna reaktor 1 på kärnkraftverket som de rekordhöga nivåerna av radioaktivitet uppmätts. Enligt energibolaget Tepco, som driver Fukushima, kan en del av det kontaminerade vattnet ha runnit ut i Stilla havet, rapporterar The Japan Times.

Ventilationsrören som används för att förflytta radioaktiva gaser efter kärnkraftskatastrofen i mars 2011 kan fortfarande innehålla radioaktiva ämnen, uppger Tepco i ett uttalande.

Forskare har i över ett år pekat på de onormalt höga strålningsnivåerna i vattnen utanför kärnkraftverket. Det kan ses som bevis på att kontaminerat vatten läckt ut från Fukushima under en längre tid.

Veckorna efter att kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 inträffat fick Tepco tillstånd av myndigheterna att släppa ut tiotusentals ton förorenat vatten i havet. Åtgärden fick skarp kritik från grannländer och lokala fiskare.

 

 
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!