Skatt på koldioxid tas bort i Australien

publicerad 17 juli 2014

Den australiensiska regeringen uppfyller ett av sina vallöften – att skrota koldioxidskatten. Därmed blir landet det första i världens som gör sig av med skatten.

Australiens premiärminister Tony Abbott (Liberala partiet) säger att skatten skrotas till förmån för australiensiska företag och hushåll.

– Koalitionen lovade att avskaffa koldioxidskatten och idag har regeringen uppfyllt det löftet. Australiensiska familjer och företag kommer inte längre att drabbas av Labors koldioxidskatt, säger Abbott i ett uttalande på Liberala partiets hemsida och påpekar att hushållen i landet nu kommer att spara ungefär 3 500 kronor per år.

Men avskaffandet av koldioxidskatten ses inte som någonting positivt hos alla, främst inom oppositionen. Labors partiledare Bill Shorten menade att klimatförändringar såsom den påstådda globala uppvärmningen kan komma att öka nu när skatten tagits bort.

Premiärministern Tony Abbott har tidigare uttalat sig om de stora skogsbränderna som härjat i Australien. Han sa bland annat att FN:s klimatchef ”talade i nattmössan” då hon påstod att de orsakades av den globala uppvärmningen.

Enligt den holländska forsknings- och klimatinstitutionen PBL har man sett en ”permanent nedgång” i trenden med ökande koldioxidutsläpp.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.