Skatt på koldioxid tas bort i Australien

publicerad 17 juli 2014

Den australiensiska regeringen uppfyller ett av sina vallöften – att skrota koldioxidskatten. Därmed blir landet det första i världens som gör sig av med skatten.

Australiens premiärminister Tony Abbott (Liberala partiet) säger att skatten skrotas till förmån för australiensiska företag och hushåll.
– Koalitionen lovade att avskaffa koldioxidskatten och idag har regeringen uppfyllt det löftet. Australiensiska familjer och företag kommer inte längre att drabbas av Labors koldioxidskatt, säger Abbott i ett uttalande på Liberala partiets hemsida och påpekar att hushållen i landet nu kommer att spara ungefär 3 500 kronor per år.

Men avskaffandet av koldioxidskatten ses inte som någonting positivt hos alla, främst inom oppositionen. Labors partiledare Bill Shorten menade att klimatförändringar såsom den påstådda globala uppvärmningen kan komma att öka nu när skatten tagits bort.

Premiärministern Tony Abbott har tidigare uttalat sig om de stora skogsbränderna som härjat i Australien. Han sa bland annat att FN:s klimatchef ”talade i nattmössan” då hon påstod att de orsakades av den globala uppvärmningen.

Enligt den holländska forsknings- och klimatinstitutionen PBL har man sett en ”permanent nedgång” i trenden med ökande koldioxidutsläpp.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!