Skärpta regler för växtskyddsmedel

publicerad 6 december 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kemikalieinspektionen (KEMI) skärper reglerna för de växtskyddsmedel som får användas av konsumenter. Syftet är att minska hälsoriskerna och bidra till en giftfri vardag, skriver KEMI.

– Kunskap är en central del i arbetet med att begränsa risker för hälsan och miljön vid användning av växtskyddsmedel. Bristande kunskaper hos privata användare kan försvåra en korrekt och omdömesgill användning, säger Peter Bergkvist, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.

I Sverige indelas kemiska bekämpningsmedel i tre behörighetsklasser, varav klass 1 och 2 kräver särskilda kunskaper och bara får användas yrkesmässigt. Reglerna ska nu tydliggöras för vilka medel som får placeras i klass 3, som får användas utan kunskapskrav.

Medel som behöver hanteras särskilt försiktigt på grund av risker för hälsa eller miljö, som måste hanteras med särskilt skyddsutrustning, eller med särskilda krav för vatten, ska inte få användas av icke yrkesmässiga användare.

Det ska inte heller växtskyddsmedel som levereras i koncentrat och måste spädas innan användning, med undantag för produkter som bedöms utgöra en särskilt låg risk.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!