Parkvakter slåss i motvind mot tjuvjägare

publicerad 28 maj 2016
Viltvårdare i en av Namibias nationalparker

Parkvakterna i Afrika behöver mycket bättre stöd och resurser från sina regeringar för att kunna bekämpa illegala tjuvjägare. Det menar Världsnaturfonden, WWF, i en ny studie.

I en serie intervjuer med 570 parkvakter så menar hela 82 procent att de någon gång utsatts för direkt livsfara på jobbet. 42 procent av de tillfrågade ansåg dessutom att de behöver bättre utrustning och utbildning för att tackla de faror som arbetet innebär.

Afrikas viltvårdare har ett fruktansvärt farligt jobb. De utsätter sig själva  för stora risker när de försöker skydda Afrikas unika djurliv, säger Fredrick Kumah, chef för WWFs huvudkontor i Afrika, i ett pressmeddelande.

WWF tar upp det faktum att tjuvjakten har intensifierats i många områden och att omkring 30 000 elefanter och drygt 1 300 noshörningar dödades i Afrika under 2015. Dessutom dödas många parkvakter årligen. Bara de senaste två månaderna har sex vakter skjutits ihjäl enbart i Indien och Kongo.

Man menar att parkvakterna ofta helt uppenbart saknar både effektiva vapen och fordon för att kunna bekämpa tjuvjakten men också mer grundläggande utrustning så som stövlar, dricksvatten och möjlighet till övernattningsskydd. Det finns dessutom bara ett fåtal relevanta utbildningscentra på hela den afrikanska kontinenten.

Trots att lönen ofta är låg
så är arbetsvillkoren dåliga, menar WWF och man rapporterar om att hälften av alla parkvakter bara träffar sina familjer ett fåtal dagar i månaden. Nu väcks därför krav på bättre villkor och löner och på att de afrikanska regeringarna börjar ta viltvården på allvar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!