FN-mötet om biologisk mångfald, COP16, blev inte den succé många deltagare kanske förväntat och när mötet avslutades under gårdagen hade man fortfarande inte fattat några beslut i flera av de frågor som låg på bordet.
Någonting man ändå lyckades enas om var att inrätta ett permanent organ med uppgift att representera världens ursprungsbefolkningars intressen och som ska rådgöras med innan FN fattar beslut i frågor om naturskydd.
Det nya rådgivande organet lyfts fram som ett genombrott när det kommer till att erkänna den roll ursprungsbefolkningar spelar för att bevara naturområden runtom i världen – inklusive några av de områden på planeten som har allra störst biologisk mångfald – exempelvis Amazonas.
FN-organet som också kommer att omfatta representanter från olika ursprungsbefolkningar påstås även bidra till att införliva mer traditionella kunskaper i bevarandeinsatser.
Afrikaner pekas ut
De församlade antog också ett förslag som erkänner den roll man hävdar att människor av specifikt afrikansk härkomst spelar när det gäller att ta hand om naturen, vilket enligt Colombia, värdland för COP16, skulle ge dessa grupper lättare tillgång till resurser för att finansiera sina projekt för biologisk mångfald och delta i globala miljödiskussioner.
– Våra territorier, som täcker en stor del av planetens naturrikedomar, har också varit hem för människor av afrikansk härkomst och ursprungsbefolkningar vars hållbara metoder behövs för att möta de miljöutmaningar som vi alla delar idag, sade Colombias utrikesminister Luis Gilberto Murillo, och påstod att ställningstagandet var särskilt viktigt för Latinamerika och Karibien.
Företrädare för cirka 200 länder samlades i colombianska Cali för COP16 – och 2026 är det dags för nästa stora möte, där Armenien kommer att stå värd.