Mycket gifter kvar i Östersjön

publicerad 3 september 2016
Östersjön

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det finns fortfarande höga halter av gamla miljögifter på Östersjöns havsbotten. Detta enligt SGU, Sveriges geologiska undersökning, som har tagit prover långt ute till havs, som en del av en miljöövervakning som Naturvårdsverket ansvarar för.

– Vi vet att de gamla miljögifterna fortfarande är i omlopp i havet. Men vi hade nog trott och förväntat oss att se sjunkande halter på de allra flesta ställen, säger marinbiologen Anna Apler.

Halterna av bland annat DDT tycks ha varit höga under hela 2000-talet, enligt analyser från 2003, 2008, samt 2014, vilket dock anses vara för få tillfällen för att säkert veta om halterna går upp eller ned. Höga halter har uppmätts även i nyare bottenlager, vilket kan tyda på att det finns utsläppskällor man ännu inte är medveten om, skriver Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Man behöver i alla fall titta på varför det kan vara så här, och om det stämmer överens med annan typ av miljöövervakning vi gör. Vi mäter till exempel de här ämnena och bekämpningsmedlen även i fisk, säger Maria Linderoth på Naturvårdsverket, och menar vidare att det även kan vara intressant att titta på mätningar av luften som skulle kunna avslöja tecken på okända utsläpp.

Just nu är dock inte några extra undersökningar aktuella.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!