Kemikalieinspektionen föreslår en ny EU-lag för textilier

publicerad 8 februari 2016
Många kläder innehåller kemikalier som sedan kommer ut i grundvattnet och haven vid tvätt

Kemikalieinspektionen (KI) föreslår att regeringen arbetar för en särskild lag för textilier inom EU. Syftet är att minska riskerna med kemikalier i bland annat kläder.

– Det förekommer ämnen i textilier som kan skada människor och miljön. Det är dessutom svårt för företag, myndigheter och konsumenter att få information om vilka kemiska ämnen som finns i textil. En särskild EU-lagstiftning på området skulle vara det mest effektiva sättet att minska riskerna, säger Amelie Pedersen, på KI.

KI föreslår att regeringen inleder arbetet för att utveckla en enhetlig produktlagstiftning. Lagstiftningen bör omfatta ämnen med särskilt farliga egenskaper, som kan orsaka cancer, skada reproduktionsförmågan eller skada miljön.

KI föreslår dessutom att regeringen överväger behovet av en skatt på kläder och textilier. Ekonomiska styrmedel kan vara ett komplement i väntan på lagstiftning för att minska risker med farliga ämnen.

 

Artikeln har tidigare publicerats i MiljömagasinetStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


116 310 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.