Indianer jublar när vattenkraftverk rivs

publicerad 7 april 2024
- av Markus Andersson
Fyra dammar i Kalifornien och Oregon ska rivas innan årsskiftet.

I Klamath-floden har det funnits vattenkraftverk i ett sekel – men nu rivs fyra av dammarna. Skälet är att man dels vill underlätta för laxfisket, men också förbättra den biologiska mångfalden i regionen. Indianstammar i området betraktar rivningarna som en stor seger.

Redan för åtta år sedan fattades beslut om att fyra dammar i Kalifornien och Oregon skulle rivas – men först sex år senare hade alla godkännanden från berörda myndigheter kommit in, och först i år har arbetet kunnat starta, rapporterar skattefinansierade SVT.

Arbetet har beskrivits som den största dammrivningen i USA:s historia. Under början av 2024 har flera sprängningar gjorts vid en av dammarna där man hoppas vara klar med alla fyra dammar innan årsskiftet”, skriver man.

Innan dammarna byggdes var floden ett viktigt fiskevatten för kungs- och regnbågslax. Syftet med att riva dammarna är delvis att ge laxarna möjlighet att återvända till sina forna lekområden och man hoppas att vissa arter nu kommer att öka med uppemot 80 procent.

”Helig plikt”

Flera indianstammar i regionen har länge krävt att dammarna ska rivas, med hänvisning just till deras tradition av fiske, och man gläds nu åt att detta arbete äntligen har påbörjats.

– Laxen i Klamath kommer hem. Folket har förtjänat denna seger och nu fortsätter vi vår heliga plikt mot fisken som har försörjt vårt folk sedan tidernas begynnelse, har Yurok-stammens ledare, Joseph James tidigare sagt.

Konflikten om vattenkraft i USA påminner mycket om den i Sápmi där många samer är negativt inställda till dammarna och menar att deras förfäder blev av med marker, fiske och traditionella flyttleder för sina renar när vattenkraftverken byggdes.

– Det här som vi ser i USA nu är en hel flod, ett helt system, och det är det som är så fantastiskt. Det tror jag bli väldigt svårt i Sápmi på svensk sida eftersom det är så stora kraftmängder man tar ut från en hel älv, förklarar Åsa Össbo, vid Várdduo – Centrum för samisk forskning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!