Miljö

Hälsoeffekter efter oljeupprensning

Arbetare hjälper till i saneringsarbetet kring Mexikanska golfen

Arbetare som antagligen utsatts för lösningsmedel vid upprensningen av olja efter olyckan vid Deepwater Horizon i Mexikanska golfen 2010 har upplevt en rad hälsosymtom, inklusive hosta, väsande andning, och irritation i hud och ögon.

Detta enligt en studie från National Institutes of Health (NIH) som publicerats i Environmental Health Perspectives. Lösningsmedel används för att bryta ned oljan i mindre droppar som lättare kan brytas ned av naturliga processer eller spädas ut.

Dale Sandler, huvudförfattare till studien, säger att det är första gången lösningsmedel använts i så stor skala. Därför är det viktigt att undersöka om det fått några konsekvenser för människors hälsa.

Många arbetare rapporterade att de fått symtom under arbetet, men att dessa gått över tre år senare, när de intervjuades. Ett mindre antal rapporterade dock att symtomen bestått.

– Symtom är inte detsamma som sjukdom, och arbetet med spillet var stressigt för många. En del känner sig fortfarande inte bra, och vi vet inte vilka faktorer som påverkar. GuLF-studien är viktig för att vi ska kunna se om det finns några hälsoeffekter som kan kopplas till spillet, säger NIEHS direktör Linda Birnbaum.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Liknande artiklar

New York stämmer oljejättar Efter fem års ihållande kampanj från invånare i New York skrotar staden helt och hållet investeringar i fossila bränslen...
Brinnande oljetanker riskerar att explodera – kan ... En internationell räddningsinsats arbetar nu febrilt för att kontrollera branden på en iransk oljetanker utanför den kin...
Läcka i Keystone-pipelinen Motsvarande 5 000 fat olja har läckt ut i South Dakota i USA från oljeledningen Keystone Pipeline, som sprang läck i tor...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!