Odlingen av palmolja har ökat kraftigt som en följd av den stora globala efterfrågan. Detta har skadat de lokala samhällena, visar en rapport som SEI, Stockholm Environment Institute, presenterade i Bryssel den 16 oktober.
EU:s direktiv för förnyelsebar energi (EU-RED) har satt ett mål för att 10 procent av den europeiska transportsektorn ska drivas med förnybar energi år 2020.
Detta har i praktiken inneburit en ökning i användandet av biodiesel, som nu står för mer än tre fjärdedelar av konsumtionen av biobränsle i EU.
En av huvudkällorna till biodiesel är palmolja som odlas i tropikerna, och att producera palmolja för den globala marknaden har blivit en attraktiv utvecklingsväg för några länder. Indonesien och Malaysia står tillsammans för 90 procent av världens palmolja.
Konflikter och korruption
Baksidan som presenteras i SEI:s rapport är att både befolkningen och miljön påverkas negativt. Forskarna har bland annat intervjuat bybor i en av de fattigare provinserna i Indonesien, Centrala Kalimantan, som har storskaliga oljepalmsplantager.
De negativa effekterna är avskogning; vattenföroreningar från bekämpningsmedel och dumpade rester från oljeframställningen samt minskade mängder fisk och vattenväxter. Plantagerna torkar även ut den omgivande marken genom att sänka grundvattnet och torka ut brunnar, vilket tvingar människor att ge upp de traditionella risodlingarna.
– Det här är allvarliga frågor som kräver omgående uppmärksamhet från både myndigheter och privat sektor, säger Maria Osbeck, en av forskarna i SEI, i ett pressmeddelande. Hon påpekar att det finns regleringar men att de inte följs av olika anledningar, som politiska konflikter och korruption.
– Det innebär lägre kostnader för producenterna och billigare biodiesel för EU, men på lokalbefolkningens bekostnad.
Krävs ansvarstagande
SEI uppmanar EU att förbättra EU-RED eftersom direktivet nu är under omarbetning. Fokus ligger i dag på att minska utsläpp av växthusgaser och förebygga avskogning, men det finns inga formuleringar om en hållbar användning av mark- och vattenresurser utanför EU. Det finns inte heller några kriterier för socialt eller ekonomiskt ansvarstagande för de lokala samhällena.
Palmolja är enligt WWF numera en av de vanligaste vegetabiliska fetterna i livsmedel och hygienprodukter, men skrivs sällan ut i innehållsförteckningen.
Artikeln publicerades tidigare i Miljömagasinet