Anklagelser om korruption inom EU

publicerad 8 oktober 2012

Undersökningar om ekonomisk korruption inom EU har systematiskt hindrats enligt en nyligen pensionerad EU-revisor från Holland.

Enligt Maarten Engwirda, som arbetat inom den europeiska revisionsrätten i 15 år, har otillåten användning av EU medel medvetet mörklagts av EUs revisionsinstans.

EUs nuvarande transportminister Siim Kallas, vilken var ansvarig för anti-korruptionsarbetet åren 2004-2010 inom EU, anklagas av herr Engwirda för att ha satt press på utredare att tona ner eller helt avlägsna sina upptäckter av ekonomiska oegentligheter.

Det existerar en mörkläggningskultur inom både EU-institutionerna och den europeiska revisionsrätten, vilket hindrat att omfattningen av den ekonomiska korruptionen inom EU uppdagats, påstår herr Engwirda.

EUs-talesman avfärdar påståendet att EU-kommissionen för arbetet mot korruption skulle lägga sig i revisorernas arbete med motiveringen att ingen vore dum nog att göra så.

En talesman för Siim Kallas har uttalat att herr Engwirdas åsikt ej stämmer överens med den minnesbild han hade av arbetet under denna tidsperiod.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.