Elbilsförsäljningen rasar i Norge

publicerad 10 januari 2020

Den norska elbilsförsäljningen har rasat tre månader i rad. Försäljningen minskade med hela 33,5 procent i december. Totalt såldes det 3423 elbilar under decembermånaden, 1723 färre än år 2018. Enligt Opplysningsrådet för veitraffiken, gick elbilarnas andel av totalmarknaden ner till 30,4 procent, från 41,3 procent föregående år.

Det är intressanta uppgifter då Norge är världens mest elbilstätaste land. Detta gör att många biltillverkare ser landet som en föregångsmarknad som de med stort intresse följer utvecklingen inom, då elbilsmarknaden i Norge visar den övriga världens bilmarknader om några år.

Bilkunder har tidigare stått i kö för att få köpa en ny elbil i Norge, men den kön är borta nu. Köparna väljer istället diesel- och bensindrivna bilar, samtidigt som vissa köpare är rädda för att förmånerna som elbilsägare får ska försvinna.


Annonser:


– Vi är besvikna, vår prognos är att att nå 50 procent elbilsandel och det gör vi inte. Det är speciellt det senaste halvåret som trenden har varit fallande, säger Christina Bu, generalsekreterare i Norsk Elbilförening till Nettavisen.

– Vi kan hitta på många möjliga ursäkter, som att folk väntar på nya modeller, men det blir helt fel. Faktum är att folk köper bensin och dieselbilar i stället för elbilar, säger Christina Bu.

En liten tröst i sammanhanget är dock att Tesla Model 3 blev den tredje mest sålda bilmodellen år 2019, då 15 683 exemplar av Model 3 såldes år 2019 i Norge.

 

Andreas Swedberg/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.