Brasilien tillåter gruvdrift i Amazonas

publicerad 24 augusti 2017

I Brasilien har regeringen slopat ett avskogningsförbud i Amazonas, vilket tillåter gruvbolag att avskoga delar av Amazonas regnskog.

Amazonas är världens största regnskog och har en fantastisk biologisk mångfald. Trots detta väljer Brasiliens president Michel Temer att häva ett avskogningsförbud som skyddar en del av regnskogen, rapporterar BBC.

Området som inte längre skyddas är 46 000 kvadratkilometer stort, vilket är större än Danmark till ytan. Uppemot en tredjedel av den ytan kommer gruvbolag att få verka i. Området tros vara rikt på guld och andra mineraler, vilket gör det attraktivt för gruvbrytning.

Beslutet har föga förvånande mötts av stor kritik från miljörättsorganisationer. Världsnaturfonden, WWF, varnade tidigare för att president Temers beslut kan leda till omfattande förstörelse av den biologiska mångfalden och skapa nya konflikter om markrätt.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.