Bin avslöjar hur miljön mår

publicerad 24 september 2014

– Under de senaste 20 åren har EU lagt 41 miljarder euro på åt­gärder för att förbättra det lantliga landskapets hälsa, men det finns lite bevis för att utvärdera dessa åtgärder. Vår forskning använder en ny informationskälla — honungsbin, som själva har nytta av ett välmående landskap — för att utvärdera inte bara omgivningen, utan även åtgärderna som används för att ta hand om den, säger Margaret Couvillon, en av forskarna bakom studien som publicerats i Current Biology.

Forskarna studerade bin i tre kupor under två års tid. Bin kom­municerar med varandra genom att ”dansa” och berättar på så vis var nektar och pollen finns att hitta. Vinkeln på dansen indikerar riktningen och dansens längd hur långt bort man måste flyga. Ge­nom att tjuvlyssna på dessa bikonversationer kunde forskarna hitta välmående landskap som är rika på resurser.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.