Åkrar producerar allt mindre

publicerad 20 december 2017

Rapporten Global Land Outlook konstaterar att produktiviteten minskat med 20 procent av världens åkermark, skriver ETC.

Med dess påverkan på djurlivet, som är så snabb och allvarlig, är det svårt att förstå omfattningen av det som sker. En studie i den vetenskapliga tidskriften Plos One avslöjar att flygande insekter som studerats vid naturreservat i Tyskland har minskat med 76 procent på 27 år.

Mängden bekämpningsmedel och förstörelsen av habitat har tömt jordbruksmarken på djur. Insekter är naturligtvis nödvändiga för resten av den levande världens överlevnad. När vi vet det vi nu vet är den olyckliga minskningen av insektsätande fåglar inte alls förvånande. De flygande insekterna – inte bara bin och blomflugor, utan arter från många olika familjer – är pollinatörer och utan dem skulle en omfattande del av växtriket, både det vilda och det odlade, inte överleva.

En nyligen utförd studie i den vetenskapliga tidskriften Nature Plants avslöjar att de flesta jordbruken skulle öka sin produktion om de slutar använda bekämpningsmedel. En studie i tidskriften Arthropod-Plant Interactions visar att ju mer bekämpningsmedel i gruppen neonikotinoider som användes på raps, desto mindre blev avkastningen.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.