Svensk dokumentär exponerar könsstympningsindustrin

HBTQ-lobbyn

publicerad 22 augusti 2023
- av Jan Sundstedt

Särskilt i USA har postmoderna föreställningar om kön skapat en unik sjukdomsindustri. Stockholmsbaserade regissören Tobias Elvhage har grävt djupare i denna och hur den verkar i Sverige i det nya dokumentärdramat Gender Transformation: Den okända verkligheten.

För inte så många år sedan var ord som ”könsdysfori”, ”transsexualitet” och ”könsneutrala pronomen” främmande begrepp. Under det senaste decenniet har dessa dock lagt grunden till en snabbt växande industri.

Vilka är egentligen orsakerna bakom den dramatiska ökningen av så kallad ”könsdysfori” – det vill säga uppfattningen att man är född med fel kön? Varför intresserar sig förskolor, skolor, politiker och storföretag för könsidentitet och hbtq-frågor? Varför tystas kritiska röster så hårdfört ned av etablissemanget?

Det är några av frågorna Tobias Elvhage under lång tid undersökt och nu försöker besvara i dokumentärdramat Gender Transformation: Den okända verkligheten.

”Ocensurerad inblick”

I USA har frågan emellanåt tangerat den i övrigt hårt begränsade debatten, exempelvis av den kanadensiske psykologen Jordan B. Peterson. År 2016 överraskades han av aktivistiska studenter vid Torontos Universitet som krävde att tilltalas med önskat pronomen – vilket Kanadas parlament sedermera drev som en politisk fråga under beteckningen Bill C-16.

Även utanför USA:s gränser präglas frågan sedan ett antal år av ett mycket infekterat debattklimat, inte minst i Sverige, där starka intressen vill ändra i lagstiftningen och öppna upp för barn och ungdomar att i tidig ålder och utan föräldrarnas medgivande manipulera sin biologiska könstillhörighet.

Elvhage vill med dokumentären visa på konsekvenserna av detta.

”Genom flera unga transpersoners verkliga erfarenheter och intervjuer med experter ger detta dokudrama en ocensurerad inblick i krafterna bakom denna rörelse och avslöjar okända historier som du aldrig har hört i andra medier”, lyder filmens egen beskrivning av projektet.

 

Med hjälp av liveintervjuer och rekonstruktioner får tittaren ta del av flera transungdomars verkliga berättelser och deras upplevelser i olika skeden av sin ”transformation”.

Bland de experter som intervjuas och medverkar i filmen återfinns Dr. Michael Laidlaw, endokrinolog; Dr. Katherine Welch, läkare; Dr. Miriam Grossman, författarinna och talare; terapeuten och socialarbetaren Pamela Garfield; advokaten Erin Friday; Kali Fontanilla, lärare och grundare av Exodus Institute; författaren Walt Heyer, grundare av Sexchangeregret.com, med flera.


Foto: Gender Transformation

Så ser du filmen

Filmen är en originalproduktion av Epoch Media och finns att se på gendertransformation.com för 4 dollar.

 
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!