Olja nybildas i Jordens inre

Tege Tornvall och Sture Åström från Nätverket Klimatsans skriver om oljan i deras senaste krönika.

publicerad 26 september 2017
- av Tege Tornvall
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Enligt rådande bränsledebatt är all olja ur marken fossil. Men en stor och ökande andel kommer från större djup än där fossila lämningar finns. Det bekräftar både amerikanska och ryska observationer.

Amerikanska oljebolag söker sedan över 20 år olja på över 10 000 meters djup, medan fossila lämningar bara finns på upp till hälften så stort djup. Ryssland borrar på ännu större djup.

Att olja nybildas av ursprungligt kol under hög värme och högt tryck i Jordens inre är inte nytt. Ordet petroleum betyder just olja ur berget. Men oljemagnaten John D. Rockefeller ville skydda sitt oljemonopol Standard Oil. Han fick 1892 all olja klassad som organisk substans (fossil), bildad av rester av döda växter och djur.

Därmed sågs olja som en ändlig resurs med krav på kontroll, begränsningar – och högre priser. Det ledde till tanken på Peak Oil, en högsta punkt för utvinningen med ökande brist efteråt. Men denna högsta punkt har fortlöpande flyttats fram i takt med nya fyndigheter.

År 1951 framförde den ryske geologen N. A. Kudryavtsev en moderna syn på olja som fortlöpande nybildad av ursprungligt kol. Ryska geologer fortsätter dessa studier. Enligt geofysikern Vladimir Kutcherov på KTH i Stockholm bildas nya kolväten (kolhaltiga bränslen) i Jordens inre under hög värme och högt tryck.

Ett påtagligt bevis för att olja nybildas kommer från oljeriggar i mexikanska golfen utanför Yucatán-halvön. Där började olja från stora djup först sina. Men senare fylldes kamrarna på underifrån, och utvinningen kunde fortsätta.

Media rapporterar inte detta eftersom det strider mot rådande uppfattning att all olja ur marken skulle vara fossil. Men även kolet i fossila rester har ett ursprung –nämligen det kol som först bildades i Jordens inre och nu finns i haven som basiska karbonater, i atmosfären som koldioxid och – framför allt – i Jordens inre.

Enligt aktuell forskning är oljan i stället förnybar och riklig men svår och dyr att utvinna – precis som sällsynta råmaterial i elbilars batterier.

 

 

Tege Tornvall
Sture Åström

Nätverket Klimatsans

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!