Det israeliska hotet mot Iran

Få talar om det överhängande israeliska hotet mot Iran som är det mer realitiska alternativet skriver Hans Myrebro.

publicerad 10 juli 2019
Kärnteknikern Mordechai Vanunu greps 1986 av Mossad efter att ha avslöjat Israels hemliga kärnvapenprogram och sitter fortfarande fängslad.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


22 960 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Man hade arbetat i Israel i största hemlighet under en lång tid och endast en liten klick i den innersta kärnan visste vad som var på gång. Men den 5 oktober 1986 avslöjade ändå den israeliske forskaren Mordechai Vanunu i The Sunday Times att han varit verksam i Dimona-anläggningen i Negevöknen för att framställa kärnvapen. Detta kunde han inte avslöja ostraffat och han greps så småningom av Mossad när han besökte Rom. Arton års fängelse blev straffet.

Nu räknar man med att Israel förfogar över omkring 200 kärnvapen där merparten är riktade mot Iran, och där de står uppställda oåtkomliga för internationell inspektion.

Men kärnvapenmissilerna har en lång räckvidd och skulle lätt kunna svängas om och riktas mot Europa. Kärnvapen skaffar man inte för att försvara sig, utan för att hota, förinta och utplåna något. I detta fallet är det inte Iran som har kärnvapen utan Israel och det är det landet som hotar andra genom sin arsenal.

Dessutom skrev Iran 2015 på ett kärnenergiavtal som skulle omöjliggöra för landet att framställa dessa vapen. USA, England, Frankrike, Ryssland, Kina och Tyskland skrev på avtalet. Israel var emot och har sedan efter ingånget avtal pressat först Obama och sedan Trump att riva upp avtalet. Trump gjorde det utan att kunna hosta upp ett verkligt motiv till uppsägningen – motivet var i själva verket att Israel tvingat honom att göra det och därigenom försämra säkerhetsläget i regionen.

Jaså Israel och USA är de hotfulla och aggressiva parterna – men hur är det med då med Iran? En kommission bestående av 25 amerikanska höga före detta militärer, säkerhets- och vetenskapsmän tillställde för tre år sedan presidenten ett memorandum angående Irans status som säkerhetsrisk. Det såg ut ungefär som följande

Memorandum for: The President

From: Veterans Intelligence for Sanity

Subject: Is Iran the ”worlds leading sponsor of terrorism?”

Gruppens memorandum påvisar klart att anklagelserna om Iransk terrorism kommer främst från USA och Saudiarabien, där man redan har glömt att 15 av de 19 terrorister som är förknippade med terrorattackerna den 11 september 2001 kom från Saudiarabien.

Skrivelsen räknar upp 14 muslimska terrorgrupper – 13 av dem stöds av Saudiarabien. Endast Houthis som kämpar på de svältandes sida i Yemen, stöds av Iran.

De anklagelser som utpekar Iran som en framstående terrorstat var kanske befogade för 20-30 år sedan men är helt inadekvata idag. I stället är det USA som har intagit terrorstats-positionen och bedriver denna terror bland annat genom att arrangera hungerkatastrofer – för närvarande i Yemen och Iran och tidigare också i Irak.

Iran samarbetar med Hizbollah som enligt de amerikanska experterna inte längre är en terror organisation, utan en politisk rörelse och en del av Libanons statsapparat. Som politisk rörelse har man bland annat som målsättning att försvara landet mot Israelisk aggression.

Det är svårt att i dagens läge förutspå vad som kommer att hända i det geopolitiskt spända läget i regionen. Donald Trump kan ena stunden säga att han kan utplåna Iran, för att i nästa stund med ett sataniskt leende förklara att han vill bli vän med det landet. Vänskap genom utplåning? En ny strategi som endast de riktigt stukade kan ta till sig.

 

Hans Myrebro

Om skribenten:

Hans Myrebro är en pseudonym. Han har bland annat författat boken NATO – ett monster på katastrofkurs.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!