Agendajournalistiken i SVT

Lars Bern skriver i sin senaste krönika om SVT:s agendajournalistik vilken genomsyrade intervjun med forskaren Joakim Ruist i Aktuellt.

publicerad 4 juni 2018
Lotta Bouvin-Sundberg intervjuar Joakim Ruist i Aktuellt

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Ni som mot all förmodan har levt i föreställningen att MSM (Main Stream Media) i allmänhet och SVT Public Service i synnerhet förmedlar information och nyheter som är politiskt neutrala, bör se detta inslag från SVT Aktuellt från torsdagen den 31 maj. Inslaget har fått stor uppmärksamhet i andra medier. Här får ni serverat ett exempel på hur agendajournalisten Lotta Bouvin vid SVT driver en egen politisk uppfattning istället för neutral journalistik som vi licensbetalare kan fordra av henne och SVT. Detta är ett skolexempel på den oseriösa agendajournalistik som jag så många gånger påtalat här på bloggen.

Forskaren Joakim Ruist intervjuas med anledning av att han räknat fram vilken kostnad/intäkt för samhället som invandringen representerar per år och invandrad. Hans studie har gjorts mot bakgrund av att invandringen är en av huvudfrågorna i dagens politiska debatt och att man då behöver ett underlag för att bedöma de samhällsekonomiska konsekvenserna. Ruist kommer fram till en kostnad på i medeltal 74 000 kronor per flyktinginvandrare och år.

Bouvin menar mellan raderna att man som forskare bör hålla inne med forskningsresultat som kan få väljare att ifrågasätta agendan. Vi har i decennier sett detta fenomen hos agendajournalistiken i klimatdebatten, där forskning som inte stödjer klimatlarmen medvetet tystas ner av de etablerade medierna. SVT har i åratal bara släpat fram larmande klimatcharlataner som Johan Rockström när man tagit upp klimatfrågan, man har aldrig vad jag vet intervjuat Sveriges mest meriterade klimatforskare Lennart Bengtsson och havsnivåexperten Nils-Axel Mörner. I fallet med forskaren Ruist och migrationsfrågan var av allt att döma SVT:s avsikt att försöka karaktärsmörda en sanningssägare. Något som skändligen misslyckades och istället fick vi alla en tydlig illustration av SVT som en partisk politisk propagandakanal.

Slutsatsen är trivial – ni kan inte lita på det som förmedlas via Public Service SVT och SR.

Detsamma gäller tyvärr även stora tidningar som DN och SvD som ständigt pumpar ut agendajournalistik på sina nyhetssidor. SvD:s klimatalarmspropaganda är notorisk. I förrgår hade man en stor artikel med anledning av att ett högtryck råkat parkera över Skandinavien och ge oss ett strålande sommarväder under maj månad. Som ett brev på posten kom SvD:s förmodan att detta var ett tecken på den globala uppvärmning som man ständigt larmar om. Att det bara rör sig om vädrets normala variabilitet var inget man brydde sig om att påpeka. Till saken hör att under hela vintern med kyla och exceptionellt mycket snö hördes inte ett pip om klimatförändringar från SvD. Ser man på frågan i ett globalt perspektiv så blev faktiskt jordens medeltemperatur 0,03 grader C kallare i jämförelse med senare års normaltemperatur under maj månad i jämförelse med april.

Tänk således på att ni aldrig kan lita på MSM. Vill ni veta sanningen måste ni ge er ut på nätet och leta efter den. MSM förmedlar bara Fake News som stödjer den globalistiska agendan.

 

 

Lars Bern

 

Krönikan har tidigare publicerats på Anthropocene


Lars Bern är en svensk teknologie doktor, företagsledare, författare och samhällsdebattör. Han är ledamot av Stiftelsen Svenska Dagbladet som är minoritetsdelägare i SvD, av Kungl. Ingenjörsvetenskaps- akademien sedan 1988 och Etikkollegiet.

Han har bland annat författat boken Varför försvinner våra kronjuveler? : dikeskörningar i svensk industri och driver opinionssajten Anthropocene

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!