Youtube stoppar alla intäkter för “klimatskeptiker”

Nätcensuren

publicerad 10 oktober 2021
- av Markus Andersson

Youtube, som ägs av Google, eskalerar fortlöpande sin censur på plattformen. Förra veckan meddelade Youtubes ägare att vaccinkritiker inte längre skall kunna tjäna pengar på sina videoklipp. Nu klargör man att även kanaler som kritiserar den officiella linjen i klimatfrågor ska fråntas alla möjligheter att få intäkter via plattformen.

De senaste åren har Nya Dagbladet löpande rapporterat om hur Youtube arbetat frenetiskt med att tysta, censurera och avhysa nationalister, vaccinskeptiker och andra intellektuella, akademiska och kulturella dissidenter som på olika sätt ifrågasätter den politiska ordningen i Väst.

Så sent som i augusti tillkännagavs att man raderat över en miljon videoklipp där det officiella narrativet kring covid-19 ifrågasatts eller där vaccinen pekats ut som farliga på något sätt. Youtube deklarerade senare att vaccinkritik numera är förbjudet i sin helhet på plattformen. Tidigare har Youtube bedrivit en utrensningskampanj mot nationalistiskt och konservativt inriktade kanaler då en rad framträdande och populära profiler blev avstängda och bortplockade under kort tid.

Nu är det så kallade “klimatskeptiker” som Youtube härnäst beslutat rikta in sig på – detta främst genom att omöjliggöra för personer att med analyser, åsikter eller budskap som avviker mot Youtubes uppfattningar om klimatpolitik och klimatfrågor, tjäna pengar på sina videoklipp.

Vi har hört direkt från ett växande antal av våra annonserings- och utgivningspartners att de uttryckt en oro över att annonser visas vid sidan av eller främjar felaktiga påståenden om klimatförändringar”, hävdar Youtube i ett uttalande och påstår vidare att annonsörer menat att man inte vill att deras annonser ska visas bredvid detta innehåll”.

Enligt den nya policyn kan innehållsskapare på Youtube inte längre tjäna pengar på innehåll ”som går emot väletablerad vetenskaplig konsensus kring existensen av och orsakerna till klimatförändringarna”.

Kritiker menar att beslutet är direkt antidemokratiskt och att det kommer att innebära att även fakta, forskning och ren information om klimatförändringar som går emot makthavarnas officiella narrativ kommer att utsättas för censuren och att det i praktiken med detta alltså blir omöjligt att föra en kritisk debatt eller diskussion kring frågan utan att bli av med sina annonsintäkter – eller stängas av helt från tjänsten.

Youtube meddelar vidare att även ”förnekande” av att mänskligheten och växthusgaser ligger bakom klimatförändringar numera är bannlysta uppfattningar som leder till att intäktsmöjligheterna tas bort. Samma sak gäller ifrågasättande av påståendet att planeten ständigt blir varmare.

Det nya regelverket tas i bruk i början av nästa månad genom en ”kombination av algoritmer och mänsklig moderering” och kommer att gälla alla typer av Google-annonser och allt innehåll som är en del av Youtube Partner Program.

Otaliga kritiker har uppmärksammat att det under de senaste åren i princip blivit omöjligt att ta upp kontroversiella frågor och perspektiv på Youtube och att tjänsten alltmer fungerar som en megafon för makthavare i USA, EU och globala institutioner som Världshälsoorganisationen, där de som ifrågasätter officiella hållningar blir systematiskt nedtystade. Andra menar istället tvärtom att Youtube bör fortsätta att intensifiera censuren och bekämpa ännu fler obekväma röster än idag.

Det finns dock inget uttryckligt omnämnande om resten av YouTube -plattformen eller om du fortfarande kan komma att stöta på massan av konspiratoriskt innehåll som plågar YouTube. Det låter som att om det inte uttryckligen är relaterat till klimatförändringar eller covid-vacciner så får konspirationsteorier fortsatt fria tyglar”, beklagar sig Florence Ion på Gizmondo.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!