MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 24 februari 2024

lördag 24 februari 2024

Youtube utökar censuren av vaccinkritiken – nu förbjuds den helt

Nätcensuren

publicerad 6 oktober 2021
- av Sofie Persson
Youtubes vd Susan Wojcicki och läkaren Joseph Mercola.

Youtube har nu beslutat att försöka förbjuda och radera all information om vacciner som inte stämmer överens med Världshälsoorganisationens officiella linje. Mediejätten har redan tidigare plockat bort miljontals videoklipp och även stängt ner otaliga konton för seriösa och internationellt kända kritiker i ämnet, som exempelvis Dr. Joseph Mercola och Robert F. Kennedy Jr.

Nyligen berättade Youtube öppet att man tagit ner en miljon videor med ”felaktig” information om covid-19, något som Nya Dagbladet rapporterade om. För bara för några dagar sedan blockerades den ryska public service-kanalen RT i Tyskland med motiveringen att man spridit ”medicinsk desinformation”, vilket i sin tur kan komma att resultera i att Ryssland väljer att blockera sajten i Ryssland.

Youtube väljer nu att gå ytterligare ett steg längre med att censurera alla typer av videor om vaccin med innehåll som inte stämmer överens med Världshälsoorganisationens linje. Tidigare har techjätten ”endast” tagit ner videos med ”felaktig information” om covidvaccin.

Vi har ständigt sett falska påståenden om vaccinerna mot coronaviruset som nu övergått till desinformation om vacciner i allmänhet, och nu är vi vid en punkt där det är viktigare än någonsin att utöka det granskande arbete vi påbörjat gällande covid-19 till att även omfatta övriga vacciner”, skriver Youtube i sin blogg.

Den populäre läkaren Dr. Joseph Mercola som sedan tidigare fått sin kanal nedsläckt från sajten menar krasst att man med att stoppa “desinformation” helt enkelt i praktiken syftar på att förhindra att sanningen framkommer i högre utsträckning.

Det är inte desinformation de är rädda för. Det är sanningen de vill förhindra att spridas vidare”, skriver Mercola angående den nya policyn på sin hemsida.

Techjätten menar i sin nya policy att de helt enkelt inte tillåter innehåll som går emot vad WHO säger om olika vacciner.

YouTube tillåter inte innehåll som utgör en allvarlig risk för grov skada genom att sprida medicinsk felinformation om vacciner som för närvarande administreras och som är godkända och bekräftade som säkra och effektiva av lokala hälsomyndigheter och av Världshälsoorganisationen (WHO)”.

Däremot menar man att det fortfarande är okej med videos innehållande vaccinpolicys, vaccinforskning, tidigare framgångar och motgångar inom vaccin. Även personliga erfarenheter är tillåtna att dela med sig av uppger man, åtminstone så länge det inte kommer från någon som ”visar ett mönster för att främja osäkerhet om vacciner”.

Personliga vittnesmål om vacciner kommer också att vara tillåtna, så länge videon inte bryter mot andra riktlinjer för gemenskapen, eller om kanalen inte uppvisar ett mönster att främja farhågor om vacciner.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend