Youtube: En miljon klipp om covid-19 raderade

Nätcensuren

publicerad 27 augusti 2021
- av Sofie Persson
Youtube tar bort 10 miljoner videos i kvartalet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Youtubes produktionschef Neal Mahon skriver i ett blogginlägg att man hittills har censurerat en miljon videoklipp om covid-19 som man betecknar som “desinformation”.

Ungefär tio miljoner videoklipp tas bort från Youtube varje kvartal, förklarar Mahon i sitt inlägg. Vid sidan av covid-relaterade videor bekräftar man även att man tagit bort tusentals ”felaktiga” klipp angående det amerikanska presidentvalet 2020, varav 77 procent procent av dessa ska ha tagits bort redan innan de hunnit nå 100 tittare.

Vad gäller den borttagna miljonen videor om covid-19 och coronaviruset ger han förklaringen att ”alla ska få den bästa informationen som finns tillgänglig för att hålla dem och deras familjer säkra” och att de endast går efter information som USA:s folkhälsomyndighet (CDC) och WHO godkänner om ämnet.

Samtidigt skriver Mahon att man inte får vara för aggressiva med att radera material eftersom det då ger en ”isande effekt på yttrandefriheten”. Han påstår att han själv hellre ser en öppen debatt mellan olika politiska åsikter och menar att Youtube kommer att fortsätta försöka ”hitta en vettig balans mellan yttrandefrihet och frihet att nå ut”.

Nya Dagbladet rapporterade redan i september 2019 om visselblåsaren Zachary Vorhies som tidigt gick ut med sina vittnesmål om den eskalerande censuren på plattformen, något som sedermera blivit allmän kännedom och att Youtube blivit allt mer uttrycklig i sin censur av material som går emot den etablerade bilden av olika ämnen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!