X i bannlysningskampanj mot Generation Identitet

Nätcensuren

publicerad 6 september 2023
- av Isac Boman
Generation Identitet demonstrerar i Frankrike.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


X, tidigare Twitter, har på på kort tid raderat ett flertal konton kopplade till den europeiska identitära rörelsen Generation Identitet.

Bannlysningsvågen kommer kort efter att flera polistillslag gjorts mot rörelsens aktivister i Tyskland och Schweiz.

Efter att ha drabbats av totalt 8 husrannsakningar, direkt efter inledningen av en solidaritetskampanj har X raderat de berörda kontona i ett enda slag! Detta är oacceptabelt @elonmusk Du lovade oss yttrandefrihet på den här plattformen, inte totalitär censur som #BanTheADL främjar!”, kommenterar det ännu icke bannlysta kontot Generation Identity Europe.

 

Generation Identitet, liksom den identitära rörelsen i stort, beskriver sig själva som en ungdomsrörelse grundad på ickevåld med målsättningen att bevara Europas etniska och kulturella arv. I länder som Österrike, Frankrike och Tyskland har makthavarna gjort sitt yttersta för att förbjuda organisationen och stämpla den som “våldsbejakande” och “högerextrem”.

Talesmannen för Generation Identitet, Martin Sellner, noterar att yttrandefriheten förvisso ökat sedan Elon Musk förvärvade plattformen och att antalet bannlysta konton blivit färre. Samtidigt noterar man att riktade bannlysningskampanjer förekommer i direkt anslutning till polistillslag mot olika politiska dissidenter.

– Jag förväntar mig att detta förtryck kommer att fortsätta, säger han.

Thaïs d’Escufon, en av rörelsens franska gruppledare, betonar att man inte ägnar sig åt någonting ”extremistiskt” utan arbetar för att bevara Europa och dess folk.

– Jag vägrar att bli en minoritet i Frankrike. Det är ofattbart och outhärdligt för mig att tänka mig att fransmännen skulle kunna bli en minoritet i sitt eget land inom några decennier.

Det spekuleras även kring huruvida bannlysningarna är en följd av mötet mellan X nya vd Linda Yaccarino och Jonathan Greenblatt som leder den inflytelserika judisk makt-gruppen Anti-Defamation League (ADL) – som riktat hårda krav på att stärka censuren och öka svartlistandet av olika användargrupper.

Yaccarino är själv också medlem i det öppet antinationalistiska globalistnätverket World Economic Forum – där hon bland annat är ordförande för arbetsgruppen Future of Work och medlem i styrkommittén för media-, underhållnings- och kulturindustrin.

Fakta: Generation Identitet

Den så kallade identitarismen har framförallt inspirerats av filosoferna kring den franska tankesmedjan GRECE (Groupement de recherche et d'études pour la civilisation européenne, svenska: Sällskapet för forskning och studier av den europeiska civilisationen). I stort ses GRECE och den identitära rörelsen ofta som en replik och modern motsvarighet till den marxistiska Frankfurtskolan och den så kallade 68-rörelsen.

Generation Identitet är idag den mest framträdande identitära organisationen och beskriver sig som en europeisk ungdomsrörelse som främjar värderingar som hemland, frihet och tradition genom fredlig aktivism, politisk utbildning samt samhälls- och kulturaktiviteter.

Den nuvarande demografiska situationen är ogynnsam för den inhemska befolkningen och vi förväntar oss många etniska, kulturella och religiösa konflikter om det inte sker en politisk omprövning. Vi strävar efter att bevara det kulturarv som har präglat våra länder och den europeiska kontinenten under många tusen år. Vi vill inte bryta denna kedja. Därför ser vi det som vår uppgift att argumentera för en fredlig och säker framtid inom Europa”, skriver man.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!