X kan bannlysa profilerad judisk makt-grupp

Den judiska lobbyn

publicerad 4 september 2023
- av Markus Andersson
ADL-vd:n Jonathan Greenblatt och Elon Musk.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sedan Elon Musks övertagande av X, tidigare Twitter, har den inflytelserika lobbyorganisationen ADL kommit att ställa sig allt mer fientligt inställd till plattformen och försökt undergräva den. Den frispråkige entreprenören uttrycker nu öppet en tanke om att låta användarna få rösta om att bannlysa organisationen.

Anti-Defamation League och dess vd Jonathan Greenblatt har vid upprepade tillfällen gått till hård attack mot den något friare debatt som numera tillåts på X. Nyligen satt ADL-bossen också personligen i möte med X-vd:n Linda Yaccarino och pläderade för vad plattformen enligt lobbyorganisationen ”måste göra för att adressera hat mer effektivt”.

Den profilerade judisk makt-gruppens fortgående försök att tysta och censurera oliktänkande har samtidigt gjort den allt mer impopulär i USA och hashtagen #BanTheADL har nu kommit att bli en av de mest flitigt använda på X.

Även Elon Musk personligen uttrycker viss leda över ADL, där han konstaterar att gruppen ”arbetat mycket hårt för att strypa X/Twitter”. Han har också ”gillat” inlägg där det står att ADL ägnar sig åt ”ekonomisk utpressning” i syfte att få sociala mediebolag att strypa yttrandefriheten på deras plattformar.

Musk tillägger att han menar att lobbygruppen tidigare ”gjort mycket bra arbete” men att man under de senaste åren varit ”överdrivet nitiska” och ”kapats” av det ”politiskt korrekta viruset”.

Frågan ställs i sammanhanget av ägaren om huruvida en omröstning bör hållas om att bannlysa ADL – en omröstning som i så fall bara verifierade användare ska få delta i för att undvika missbruk av bottar.

ADL har vid upprepade tillfällen gått till personangrepp mot Musk och försökt extremiststämpla honom, bland annat efter att han jämfört den ungerskjudiske mångmiljardären och valutaspekulanten George Soros med superskurken Magneto.

Tidigare i somras uppmärksammade Musk – som själv är vit sydafrikan, även hur det våldsbejakande sydafrikanska kommunistpartiet EFF:s ledare Julius Malema mässat om att mörda den vita minoriteten och ställde då frågan varför ADL inte protesterar mot detta när man officiellt menar sig agera mot “hat” i största allmänhet.

Även om det är en historisk protestsång som uppmanade till nedmontering av det rasistiska apartheidsystemet i Sydafrika, kan dess råa text tolkas som en uppmaning till våld”, medgav Greenblatt vid tillfället efter påtryckningar.

Greenblatt och ADL tonar samtidigt ned allvaret om boernas situation i Sydafrika – och menar att risken för folkmord på dessa är en myt som sprids av ”högerextremister” – ett uttalande som Musk också reagerat starkt på.

Fakta ADL

ADL, förkortning för Anti-Defamation League, grundades 1913 av ordenssällskapet B'nai B'rith med det uttalade syftet att "stoppa förtal mot det judiska folket" i protest mot domen och lynchningen av Leo Frank som våldtog och mördade en 13-årig flicka i Georgia, USA.

Organisationen är idag den mest profilerade inom den internationella judisk makt-rörelsen. Man har bland annat kommit att bli kända för sin starkt fientliga inställning mot etniska rättigheter för europeiska folkgrupper - samtidigt som man öppet stöder staten Israel som en judisk etnostat och likställer alla former av kritik mot makthavare med judiskt ursprung som "hat".

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!