Twitter listar presidenten högst i sökning på ”rasist”

publicerad 11 juni 2020
- av Markus Andersson
Trump lyfts fram som rasist.

Twitter fortsätter sin höga svansföring mot den Donald Trump. Nu lyfter man fram den amerikanske presidenten högst som rasist på plattformen Twitter vid en sökning på termen.

Sedan tidigare har det sociala medieföretaget raderat presidentens kampanjvideo och varningsflaggat hans inlägg. Söker på du på ”racist” på Twitter så kommer den amerikanske presidenten Donald Trump upp som första förslag, och detta oavsett vad du tidigare har sökt på eller om du är inloggad eller inte.

Enligt en taleskvinna för Twitter kan nyckelord via algoritmer kopplas ihop med olika konton. En förklaring skulle alltså kunna vara att tillräckligt många av Trumps politiska motståndare har gått till personangrepp och kallat honom för rasist på plattformen så att hans användarnamn nu kopplas ihop med invektivet.


Annonser:


Även om du söker på ”racism” istället för ”racist” så toppar Donald Trump ändå sökresultaten. Upptäckten gjordes efter att Twitter gått till angrepp mot den frispråkige presidenten, censurerat honom, faktagranskat och flaggat hans inlägg och till och med raderat hans kampanjvideo i samband med de våldsamma raskravallerna efter George Floyds död.

Trump har bland annat till svar på Twitters senaste offensiv utfärdat en presidentorder som tillägg för landets befintliga lag om massmediekommunikation. Målsättningen är att yttrandefriheten ska gälla även på internet och försvåra för sociala medier att godtyckligt censurera politiskt oliktänkande eller andra människor för att man inte håller med om deras åsikter. Tanken är också att de sociala medierna juridiskt ska behöva stå till svars för godtycklig censur.

Friheten att uttrycka och debattera idéer är grunden för alla våra rättigheter som ett fritt folk. I ett land som länge värnat friheten att uttrycka sig, kan vi inte tillåta ett begränsat antal online-plattformar att godtyckligt välja vad amerikaner får tillgång till och kan förmedla på internet.” står det bland annat att läsa i Vita husets pressmeddelande.

CNET skriver att Twitters senaste agerande med censur och smutskastning av presidenten kan vara droppen som får bägaren att rinna över i en relation mellan konservativa och liberala sociala medier som mycket länge varit frostig.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.