IT/Övervakning

Twitter-chefen Jack Dorsey ska vittna inför kongressen

Jack Dorsey, Twitters medgrundare och vd sedan 2015

Twitters vd och grundare Jack Dorsey kommer att vittna inför den amerikanska kongressen. Flera kongressledamöter väntas pressa Dorsey om Twitters politiska partiskhet och censuren av konservativa konton på plattformen.

I våras blev Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg pepprad på frågor av USA:s kongress under två dagar. Zuckerberg vittnade även för EU-parlamentet kort efter att ha vittnat inför kongressen.
Nu ska Twitters vd och grundare Jack Dorsey sättas i heta stolen inför USA:s kongress. Dorsey ska vittna inför representanthusets energi- och handelsutskott och senatens underrättelseutskott på onsdag nästa vecka. Liksom Zuckerberg väntas Dorsey bland annat få frågor om påstådda ryska troll som Twitter inte ska ha agerat mot tillräckligt effektivt. Den politiska censuren på plattformen är en annan punkt som väntas få fokus under Dorseys utfrågning.

Nyligen gav sig USA:s president Donald Trump sig in i debatten om censuren på sociala medier som Twitter. Trump kritiserade de sociala medierna för att censurera konservativa konton, fast dessa konton uppenbarligen inte brutit mot plattformens riktlinjer. Flera republikanska kongressledamöter väntas pressa Dorsey på varför Twitter, likt många andra sociala medier, utövat censur mot konservativa användare.

Twitter är en otroligt kraftfull plattform som kan ändra debatten i landet. När beslut om data och innehåll görs med hjälp av otransparenta processer har det amerikanska folket rätt att få ställa frågor. Utskottet har för avsikt att ställa tuffa frågor om hur Twitter övervakar och hanterar innehåll och vi ser fram emot att Dorsey är rättfram och transparent med avseende på de komplexa processerna bakom företagets algoritmer och bedömningar, säger Greg Walden, republikansk ledamot och ordförande i representanthusets energi- och handelsutskott, i ett pressmeddelande.

 

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!