Zuckerberg grillades av kongressen om Facebooks censur

publicerad 12 april 2018

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg vittnade i veckan inför den amerikanska kongressen. Under utfrågningen pressades Zuckerberg om varför Facebook stängt ner flera konservativa sidor, trots att de inte brutit mot reglerna.

Efter skandalen med analysföretaget Cambridge Analytica, som fick tillgång till tiotals miljoner Facebookanvändares information, valde Mark Zuckerberg att under tisdagen och torsdagen vittna för USA:s senat och representanthus.

Flera av de frågor som Zuckerberg svarade på handlade om Facebook gjort tillräckligt för att stoppa påstådda ryska troll från att påverka det amerikanska presidentvalet. Andra frågor handlade om hur Facebook kan skydda användarnas data bättre.

Men två republikanska senatorer, Ted Cruz från Texas och Ben Sasse från Nebraska, valde att pressa Mark Zuckerberg på information om varför det sociala nätverket stänger ner konservativa och kristna sidor som uppenbart inte brutit mot Facebooks regler, däribland Facebooksidan för Diamond & Silk, som nu återställts.

Mr. Zuckerberg jag vill säga detta. Det finns väldigt många amerikaner som jag tror är djupt oroade över att Facebook och andra it-företag karakteriseras av partiskhet och politisk censur. I maj 2016 rapporterade Gizmodo att Facebook medvetet hade stoppat konservativa nyheter från att trenda, sade Cruz och nämnde ett antal Facebooksidor som hade censurerats och stängt ner.

Mark Zuckerberg svarade med att vänstervridningen i Silicon Valley är ett stort problem.

Jag förstår vad oron kommer från. För Facebook och IT-industrin befinner sig i Silicon Valley som är en extremt vänstervriden plats, och detta är faktiskt någonting som jag oroas över.

Nebraskasenatorn Ben Sasse grillade även han Mark Zuckerberg för Facebooks vänstervridna censur.

Du använde ord som säkerhet och skydd tidigare. Vi ser det hela tiden på collages över hela landet, det är farligt. 40 procent av amerikaner under 45 år tycker att 1st amendment (första tillägget i konstitutionen som garanterar yttrandefriheten, red. anm.) är farlig för att du kan använda din frihet för att säga något som sårar en annan människa. Det finns väldigt många passionerade åsikter om abort hos den här panelen. Kan du tänka dig en värld där ‘pro life’-aktivister förbjuds yttra sina åsikter, sade Sasse.

Zuckerberg, som tidigare donerat stora summor till Demokraterna i USA, medgav att yttrandefrihet innebär rätten att säga saker som kan uppröra andra människor.

Se Ted Cruz och Ben Sasses utfrågningar av Zuckerberg nedan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!