Stor rättegång mot Google har påbörjats

publicerad 26 september 2023
- av Sofie Persson
Googles högkvarter i Kalifornien. USA:s justitiedepartement i Washington.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den 12 september inleddes en rättegång där Google står anklagade av det amerikanska justitiedepartementet för att olagligt ha förstärkt sin dominans på sökmotormarknaden. Rättegången, som förväntas pågå i tio veckor, utforskar komplexa avtal mellan Google och stora företag som Apple och Mozilla, samtidigt som den granskar effekten på konsumenter och marknad.

Det var 2020 som det amerikanska justitiedepartementet stämde Google. Rättegången påbörjades den 12 september där Google bland annat står anklagade för att ha använt sig av konkurrenshämmande metoder. Särskilt riktar man in sig på Googles dominans inom sökmotorbranschen, där man hävdar att Google olagligen cementerat sin dominans genom att sluta kostsamma avtal med webbläsar- och telefonfabrikanter.

Bland annat har man slutit avtal som gör att Google är standardsökmotor i Safari, Apple och Firefox. Det ska även finnas avtal som kräver att Android-tillverkare placerar en Google-sökwidget framträdande på sina telefoner. Dessa avtal planeras att undersökas närmare under rättegången. Techjätten förnekar att dess avtal är konkurrenshämmande och menar att konsumenter enkelt kan byta sökmotor, rapporterar The Verge.

I rättegången ska man också utreda om Googles dominans är skadlig för konsumenterna. Justitiedepartementet pekar på att om Google hade större konkurrens skulle de tvingas att bättre skydda användarnas data. I mejlkonversationer mellan bland andra Jerry Dischler, en Google-annonseringsansvarig, och Anil Sabharwal, en chef inom företaget, framkommer även att man bland annat höjt annonspriserna med upp till 10 procent för vissa sökfrågor utan att informera annonsörerna om dessa förändringar.

Inga journalister välkomna

Justitiedepartementet i USA lade upp dokument offentligt på sin hemsida gällande rättegångsprocessen, något som togs bort i förra veckan efter att Google påpekat detta. Domaren Amit Mehta ska ha blivit “irriterad” över att man lade upp dokumenten och kommer att fatta beslut om huruvida dessa dokument ska vara tillgängliga för allmänheten online framöver. Dokumenten som publicerades finns dock tillgängliga via The Verge.

Mot slutet av förra veckan skedde en stor del av förhandlingarna bakom stängda dörrar där varken allmänheten eller journalister var välkomna. Det är oklart om, eller när, rättegången kommer att öppnas upp igen.

Google har tidigare fått böter på grund av att de använt sig av konkurrenshämmande metoder, bland annat som straff av EU-kommissionen vid ett antal tillfällen. Förra året stämde även Pricerunner techjätten på grund av att man ska ha gett Google Shopping olagliga fördelar framför prisjämförelsesajtens.

Rättegången förväntas pågå i tio veckor, fram till november.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!