Pricerunner stämmer Google – på 22 miljarder

publicerad 9 februari 2022
- av Sofie Persson
Pricerunners vd Mikael Lindahl.

Pricerunner har beslutat att stämma Google på grund av att de under flera års tid använt sig av konkurrenshämmande metoder för att gynna sin egen tjänst Google Shopping, något som EU-kommissionen har fastställt i en utredning. Stämningsbeloppet ligger på 22 miljarder kronor, men beräknas öka eftersom techjätten fortfarande dagligen använder sig av metoderna.

Under måndagen lämnade prisjämförelsesajten Pricerunner in en stämningsansökan mot Google vid Patent- och marknadsdomstolen i Stockholm. Detta kommer efter att EU-kommissionen bekräftat att techjätten brutit mot konkurrenslagstiftningen genom att manipulera sökresultat för att gynna sin egen pris- och jämförelsesajt.

Efter omfattande och noggranna förberedelser har vi idag stämt Google på närmare 22 miljarder kronor. Vi vill självklart få ersättning för den skada som Google orsakat oss under många år, men vi ser också stämningsansökan som en fight för konsumenterna, som har lidit stor skada av Googles brott mot konkurrenslagstiftningen under de senaste 14 åren och som fortsätter pågå här och nu, säger Mikael Lindahl, vd för Pricerunner, i ett pressmeddelande.


Annonser:


Det var i juni 2017 som EU-kommissionens närmare åtta år långa utredning blev klar och man konstaterade då att techjättens egna sajt Google Shopping fått olagliga fördelar och därmed berövat andra jämförelsetjänster möjligheten att konkurrera på lika villkor. Förutom detta innebär det också att Google nekat konsumenterna fördelarna av konkurrens på marknaden.

Revisionsbyrån Grant Thornton har kommit fram till att erbjudandena som visas i Googles jämförelsetjänst är 12–14 procent dyrare än de som visas i andra tjänster”, skriver Pricerunner.

Google blev i och med kommissionens utredning ådömd att betala böter på 2,4 miljarder euro, men överklagade till tribunalen vid EU-domstolen. I november 2021 fastställdes dock beslutet.

Pricerunner anser att techjätten inte rättat sig efter kommissionens beslut och att man fortsätter att missbruka sin dominerande ställning. Alla bolag som tagit skada av detta har enligt EU rätt till ersättning.

I stämningsansökan står att Google ska betala ersättning för de intäkter som Pricerunner gått miste om i Storbritannien sedan år 2008 samt i Sverige och Danmark sedan år 2013. Detta beräknas i nuläget handla om cirka 22 miljarder kronor, men eftersom överträdelserna fortfarande pågår kommer skadeståndsbeloppet att öka från och med 2021 för varje dag som Google fortsätter med sina överträdelser, dessutom tillkommer även ränta med åtta procent per år.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.