IT/Övervakning

Google tilldelas rekordböter för konkurrensbrott

EU-kommissionen ger Google rekordstora böter på nästan 45 miljarder kronor för konkurrensbrott. Detta är andra gången på två år som Google straffas av EU.

Ifjol straffades Google av EU-kommissionen för att man favoriserat sina egna tjänster i sökmotorns resultat. Då tvingades man betala 2,4 miljarder euro.
Nu åker Google på en ny och rekordstor smäll av EU-kommissionen, som tilldelat Google böter 4,3 miljarder euro, motsvarande nästan 45 miljarder kronor. EU-kommissionen anklagar Google för att utnyttja sin särställning på mobilmarknaden genom operativsystemet Android, som cirka 85 procent av världens smartphones drivs på, skriver The New Yorker.

EU-kommissionen menar att Google gjort sig skyldiga till konkurrensbrott genom att bland annat tvinga mobiltelefontillverkare att förinstallera Googles sökmotor och webbläsaren Chrome på Android-telefoner.

– På så sätt har Google använt Android som ett fordon för att cementera dominansen hos sin sökmotor. Dessa metoder har förnekat konkurrenterna chansen att uppfinna och konkurrera om meriterna. De har förnekat de europeiska konsumenterna fördelarna med effektiv konkurrens på det viktiga mobilområdet. Detta är olagligt enligt EU:s konkurrenslagar, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.

Att EU valt att straffa Google med dryga böter har fått USA:s president Donald Trump att reagera och ta till Twitter för att uttrycka sitt missnöje över EU.

Jag sade ju det. Europeiska unionen delade nyss ut böter på fem miljarder dollar till ett av våra stora företag, Google. De har sannerligen utnyttjat USA, men inte länge till!”, twittrade Trump.

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!