Pfizers styrelsemedlem medverkade i Twitters censur

Nätcensuren

publicerad 14 januari 2023
- av Sofie Persson
Dr. Scott Gottlieb, tidigare FDA-kommissionär och nuvarande styrelsemedlem i Pfizer.

I de senaste avslöjandena från de så kallade Twitterdokumenten visas fler exempel på hur censuren av det offentliga samtalet gått till i praktiken.

Nu lyfter man fram hur läkaren Scott Gottlieb, högt sittande styrelsemedlem för vaccintillverkaren Pfizer, vid flera tillfällen framgångsrikt kontaktat Twitter för att få bort innehåll som ansetts peka negativt mot främst covidvaccin.

Läkaren själv menar att mejlen inte berättar hela historien och att dessa avslöjanden ”väcker en hotande miljö”.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om hur Twitter ströp det offentliga samtalet under coronakrisen med bland annat hjälp från USA:s regering. Nu framkommer ytterligare detaljer kring censuren just gällande covidpolitiken och hur andra agerat för att få kontroll över det man kallar för ”desinformation” på plattformen.

Dr. Scott Gottlieb har tidigare arbetat som rådgivare under Donald Trumps presidentkampanj 2016 och blev året därpå utvald till kommissionär för FDA, där han var verksam fram till 2019. Han är med i styrelsen för läkemedelsjätten Pfizer sedan 2019. I augusti 2021 mejlade han Twitters samhällspolitiska chef Todd O’Boyle angående ett inlägg han fann olämpligt, rapporterar journalisten Alex Berenson. Inlägget var skrivet av Dr. Brett Giroir, en barnläkare och även tidigare biträdande hälsominister under Trumpadministrationen. Giroir skrev att naturlig immunitet mot covid-19 var överlägsen vaccin och hänvisade till en studie för att belägga påståendet.


Han påpekade dock att om man inte har naturlig immunitet bör man ta covidvaccin. I mejlet till Twitter skrev Gottlieb till O’Boyle att innehållet var ”frätande” och att han var rädd att den skulle ”bli viral”.

Mejlet från Gottlieb. Foto: Alex Berenson

Mejlet skickades vidare till Twitters strategiska team där O’Boyle skrev ”se denna rapport från den tidigare FDA-kommissionären”, men nämnde dock inte att han också var sittande styrelsemedlem hos Pfizer för vilka det skulle kunna innebära en finansiell fördel om inlägget togs ner eftersom det handlade om covidvaccin. Det strategiska teamet kom dock fram till att inlägget inte bröt mot några regler. Trots det flaggades inlägget av Twitter som ”missvisande”, vilket gjorde att många inte kunde se inlägget samt att funktionen att gilla och kommentera togs bort. Än idag står inlägget som missvisande på Twitter.

I september upptäckte Gottlieb ett annat inlägg, som enligt honom inte passade sig, från författaren Justin Hart, som har över 100 000 följare på Twitter. Hart skrev att ”en viruspatogen som har en barnadödlighet på mindre än noll procent har kostat våra barn nästan tre års skolgång”.

 

Gottlieb klagade återigen till O’Boyle, men det är dock oklart exakt varför. Det skulle kunna röra sig om att inlägget lades ut strax innan Pfizers covidvaccin skulle bli godkänt för barn fem till elva år i USA, menar Berenson i sin rapportering.

Varför Gottlieb protesterade mot Harts ord är oklart, men Pfizer-sprutor skulle snart godkännas för barn 5 till 11, vilket representerar en annan massiv marknad för Pfizer, om föräldrarna skulle kunna övertygas om att Covid var ett verkligt hot mot deras barn”, skriver Berenson.

Twitter agerade dock inte på Gottliebs förfrågan denna gång, utan lät inlägget vara kvar i sin helhet.

Berenson poängterar också att Gottlieb varit ute efter hans inlägg på Twitter. Dagar innan han själv blev permanent avstängd (Berenson stämde techjätten och fick sommaren 2022 tillbaka sitt konto) kontaktade Gottlieb åter Twitter för att beklaga sig över ett inlägg. Inlägget Gottlieb anmärkte på handlade om en artikel som Berenson skrivit och som riktade stark kritik mot Dr. Anthony Fauci.

Gottlieb har reagerat på de avslöjade mejlen han skickat till Twitter och menar att mejlen inte ger ”hela historien”.

Tidigare har jag tagit upp farhågor med Twitter relaterade till säkerheten för mig och andra, och hot som framförs på plattformen. Ibland inkluderade det uttalanden som jag trodde var avsiktligt falska och inflammatoriska. Det selektiva avslöjandet av min privata kommunikation med Twitter väcker en hotande miljö”, skrev han under måndagen enligt Fox News.

Gottlieb är en av sju ledamöter i Pfizerstyrelsens verkställande kommitté samt även chef för dess reglerings- och efterlevnadskommitté, enligt Berenson. Han är därmed också med och övervakar ”efterlevnad av lagar, förordningar och interna förfaranden som är tillämpliga på läkemedelsförsäljning och marknadsföringsaktiviteter”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.