Twitterdokument ger exempel på censuren kring covid-19

Nätcensuren

publicerad 3 januari 2023
- av Sofie Persson
Joe Biden förklarar "The Biden plan" för att bekämpa covid-19 i oktober 2020.

De så kallade Twitterdokumenten fortsätter att visa hur man gått tillväga för att censurera plattformen. I åtskilliga fall har man censurerat både sanningsenliga fakta och vetenskapliga studier. Även USA:s regering har medverkat för att upprätthålla att ”rätt” information sprids bland användare.

Det var i början av december som man började avslöja hur Twitters tidigare system för censur fungerat innan nye ägaren Elon Musk tog över. Bland annat har avslöjats hur man censurerade historien bakom Hunter Bidens laptop, något som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om.

I nya dokument visas nu en inblick i hur Twitter ströp det offentliga samtalet under coronakrisen, något som The Free Press rapporterat om.

Tvärtom, jämfört med hur Donald Trump själv profilerat sig, framgår att hans administration under coronakrisens början själva kontaktade chefer på plattformen i syfte att få bort ”desinformation” gällande bland annat inlägg om att matbutikerna töms på grund av panikhandlande. Problemet var att inläggen inte var felaktiga eftersom människor faktiskt panikhandlade bland annat mängder med toalettpapper. Trump-administrationen ville även få bort inlägg gällande ”konspirationsteorier om 5G” och man kontaktade även andra techjättar som exempelvis Microsoft, Google och Facebook.

När sedan Biden tog över presidentrollen kontaktade man återigen Twitter, med fokus på ”desinformation” gällande covid-19, men främst med fokus på högprofilerade kritiker av covidvaccinen. Alex Berenson, tidigare journalist för The New York Times, var en av dem man ville fokusera på då han rapporterat kritiskt kring coronarestriktioner, nedstängningar och covidvaccinen.

Foto: The Free Press

Under sommaren 2021 sade Joe Biden att plattformar på sociala medier ”dödade människor” eftersom man tillät ”desinformation” kring covidvaccinen. Endast några timmar efter uttalandet blev Berensen låst från sitt konto på Twitter. Följande månad blev han permanent avstängd. Berensen stämde dock techjätten och fick sommaren 2022 tillbaka sitt konto.

Det framkommer dock att Vita huset inte var nöjda med Twitters åtgärder och beskrivs som ”mycket arga” eftersom man ansåg att plattformen kunde censurerat fler konton än man gjorde. Detta innebär alltså att Twitter inte helt följde regeringens begäran om censurering om ”desinformation” och det beskrivs att man ofta debatterade flera inlägg internt mellan chefer.

Foto: The Free Press

I dokumenten visas samtidigt ett antal exempel på hur konton blev spärrade eller inlägg markerade som ”felaktig information”. Det gjordes både med hjälp av AI som ständigt letade efter sådan information man kunde anse som felaktig, men också på manuell nivå av anställda. Konton och inlägg från både experter och andra kunde bli spärrade trots att man i åtskilliga fall antingen uttryckte egna åsikter eller faktiskt skrev, enligt Twitters regler, sann information.

Till exempel skrev användaren @KelleyKga, som beskriver sig själv som en ”faktagranskare för folkhälsan”, ett svarsinlägg till ett annat inlägg som genast blev markerat som ”missvisande” och svarsfunktionen togs bort samt möjligheten att ”gilla”. Användaren hade svarat på ett annat inlägg som påstod att covid-19 var den främsta dödsorsaken för barn i nuläget. Då svarade @KelleyKga att så inte var fallet, med aktuell statistik från USA:s folkhälsomyndighet CDC som är godkänd som ”sann information” av Twitter. Med andra ord blev användarens inlägg markerat som felaktigt trots att den visade statistik från CDC som berättade att covid-19 faktiskt inte var den ledande dödsorsaken för barn. Inlägget den svarade på, som innehöll felaktig statistik om barns dödsorsaker i USA, fick ingen markering eller blev flaggad som ”desinformation”.

Läkaren Euzebiusz Jamrozik, som driver kontot @ID_ethics, gjorde ett inlägg om en peer-reviewed studie som visade att det fanns ett samband mellan unga som tagit covidvaccin och hjärtstillestånd. Det inlägget flaggades snabbt som ”missvisande”. Läkaren Andrew Bostom blev permanent avstängd efter att han upprepade gånger lagt ut inlägg med ”felaktig information”, vilket bland annat innehöll ett inlägg till en peer-reviewed studie som visade att det fanns en försämring av spermiekoncentrationen hos män som lämnat spermiedonationer efter man tagit covidvaccin. Han fick dock sitt konto tillbaka i samband med att Musk övertog plattformen.

Foto: The Free Press

De senaste dokumenten bekräftar återigen hur Twitter systematiskt, både på eget bevåg men också efter påtryckningar från USA:s regering, censurerat innehåll på plattformen som man själva valt att kalla ”felaktig”.

Twitterdokumenten är en serie interna skärmdumpar, chattloggar, mejl och andra dokument som Elon Musk har beslutat att släppa efter att han köpte plattformen. Olika reportrar har fått i uppgift att gå igenom och rapportera olika delar av dokumenten till allmänheten. Hur många rapporter som kommer släppas är oklart.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!