Nu ska Sverige cybersäkras: ”Tar hoten på allvar”

publicerad 12 december 2020
- av Sofie Persson
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist med USA:s tidigare försvarsminister James Mattis till höger i bild.

Regeringen har beslutat att ge Försvarsmakten, MSB och FRA och Säpo i uppdrag att inrätta ett nationellt center för cybersäkerhet som ska erbjuda, utveckla och samordna stöd för offentlig och privat sektor. Centret ska också kunna stödja Regeringskansliet i strategiska frågor rörande cybersäkerhet.

Beslutet presenterades via en digital pressträff med inrikesminister Mikael Damberg (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) under torsdagsförmiddagen.

Vi tar cyberhoten på djupaste allvar, säger Peter Hultqvist.


Annonser:


Regeringen har redan avsatt pengar i budgeten för den här satsningen för flera år framöver. För 2021 handlar det om 50 miljoner kronor och 60 miljoner för 2022.

Det här är uthålliga och permanenta satsningar. Vi vet att en stor del av cyberhoten kan förbyggas och stoppas med rätt åtgärder, säger Mikael Damberg.

Förra veckan rapporterade Nya Dagbladet om World Economic Forums nya stora projekt Cyber Polygon, som ska förbereda makthavare för att agera samordnat på en global cyberattack.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.