IT/Övervakning

Löfven vill se utökad polisavlyssning – efter gängskjutningarna

Efter att ett flertal personer skjutits ihjäl i misstänkta gänguppgörelser de senaste veckorna vill statsminister Stefan Löfven att polisen ska få utökade möjligheter till att bedriva övervakning.

Stefan Löfven är en ivrig förespråkare av att utöka polisens avlyssning av vad som beskrivs som misstänkta kriminella eller personer som kan kopplas till misstänkta kriminella.
Under torsdagsmorgonen gästade statsministern SVT:s Morgonstudion där han fick frågor om vad regeringen kan göra åt gängkriminaliteten. Minst sju personer har skjutits ihjäl i misstänkta gänguppgörelser sedan den 18 juni.

Det polisen säger att de behöver är bättre verktyg inte minst. Bättre möjlighet att avlyssna och spana på de här gängen så att man också kan säkra bevis till deras samtal, sade Löfven.

Det är en sån sak som vi nu arbetar med, har vi redan påbörjat, och vi är beredda att gå till riksdagen ganska snart med ett sånt förslag som ger polisen de tekniska möjligheterna som de behöver nu.

Under Stefan Löfvens snart fyra år vid makten har han försökt att utöka statens övervakningsapparat. Ifjol röstade riksdagen igenom regeringens förslag om hemlig dataavläsning, vilket skulle ge Säpo eller Polismyndigheten tillåtelse att installera särskild mjukvara, exempelvis trojaner, i datorer hos misstänkta kriminella. Förslaget förverkligades dock inte sedan Datainspektionen, som menade att det undergräver medborgarnas integritet, sade nej till förslaget.

 

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!