Löfven vill se utökad polisavlyssning – efter gängskjutningarna

publicerad 5 juli 2018
- av Alexander Almqvist

Efter att ett flertal personer skjutits ihjäl i misstänkta gänguppgörelser de senaste veckorna vill statsminister Stefan Löfven att polisen ska få utökade möjligheter till att bedriva övervakning.

Stefan Löfven är en ivrig förespråkare av att utöka polisens avlyssning av vad som beskrivs som misstänkta kriminella eller personer som kan kopplas till misstänkta kriminella.

Under torsdagsmorgonen gästade statsministern SVT:s Morgonstudion där han fick frågor om vad regeringen kan göra åt gängkriminaliteten. Minst sju personer har skjutits ihjäl i misstänkta gänguppgörelser sedan den 18 juni.

Det polisen säger att de behöver är bättre verktyg inte minst. Bättre möjlighet att avlyssna och spana på de här gängen så att man också kan säkra bevis till deras samtal, sade Löfven.

Det är en sån sak som vi nu arbetar med, har vi redan påbörjat, och vi är beredda att gå till riksdagen ganska snart med ett sånt förslag som ger polisen de tekniska möjligheterna som de behöver nu.

Under Stefan Löfvens snart fyra år vid makten har han försökt att utöka statens övervakningsapparat. Ifjol röstade riksdagen igenom regeringens förslag om hemlig dataavläsning, vilket skulle ge Säpo eller Polismyndigheten tillåtelse att installera särskild mjukvara, exempelvis trojaner, i datorer hos misstänkta kriminella. Förslaget förverkligades dock inte sedan Datainspektionen, som menade att det undergräver medborgarnas integritet, sade nej till förslaget.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.