Kina förbjuder handel med kryptovaluta-tjänster

publicerad 21 maj 2021
- av Sofie Persson
Kina kryptovalutor

Banker och andra finansinstitut får inte längre använda några tjänster för transaktioner av kryptovalutor i den kinesiska staten.

Kina har länge varit ökänt för att utöva hård kontroll över sin befolkning. Bland annat vill man skapa ett eget internet som ska möjliggöra att stänga av dissidenter och andra som ses som problematiska av den kinesiska regimen, något som Nya Dagbladet rapporterat om.

Att handla med kryptovalutor har varit förbjudet i Kina sedan 2019 för att ”stoppa penningtvätt”, men däremot har det varit möjligt att fortsätta digital handel med dem. Nu tar kommuniststaten detta ett steg längre när man explicit beslutat att banker, kreditinstitut och andra betalningsförmedlare inte länge får använda tjänster som omfattar handel med kryptovalutor. Det rapporterar den brittiska statskanalen BBC.

Förbudet meddelas av tre statligt uppbackade finansorganisationer via sociala medier. Organisationerna motiverar det nya förbudet med att kryptovalutor kan svänga häftigt i värde därför kan ”riskera människors tillgångar” samt att dessa stör ”den normala ekonomiska och finansiella ordningen”.

Tillsammans med besked från Elon Musk, som backat från sina tidigare uttalanden om att möjliggöra Bitcoinbetalningar på sina företag, har gjort att bland annat Bitcoin sjunkit rejält i värde från sin nyliga rekordnotering på 63 000 dollar per Bitcoin.

Uppskattningsvis 75 procent av världens brytning av Bitcoin sker i Kina.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!