Huawei och ZTE svartlistas av PTS

publicerad 22 oktober 2020
- av Sofie Persson
Huawei och ZTE får inte vara med och bygga ut 5G-nätet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Huawei och ZTE kommer att svartlistas när den svenska 5G marknaden byggs ut eftersom de bedöms ha allt för nära kopplingar till den kinesiska regimen.

Kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE kommer att bli bannlysta när Sverige bygger ut för 5G, skriver Post- och telestyrelsen (PTS) i ett pressmeddelande.

Beslutet har fattats i enlighet med den nya lagen som trädde i kraft den 1 januari 2020, för att skydda Sveriges säkerhet. Syftet är att säkerställa att radioanvändningen inte riskerar att skada Sveriges säkerhet.

Enligt villkoren får nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden inte genomföras med produkter från Huawei eller ZTE.

Det är en del i den här processen som vi haft med säkerhetsmyndigheterna Säkerhetspolisen och Försvarsmakten där det har varit nödvändigt att ställa de här kraven för att man inte ska riskera att skada Sveriges säkerhet, säger Anna Beckius chef för enheten för spektrumanalys till Ekot.

Anna Beckius kan inte ge några exempel på hur hoten skulle kunna se ut.

Jag vill vara noggrann här med att vi vilar oss tungt på Säpo:s och Försvarsmakten här och då hänvisar jag till dem för svar, säger hon till Ekot.

I stället får Tre, Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia och Teracom delta i auktionerna av 5G-frekvenser. Den som vinner tillstånden får bygga näten. Auktionen är planerad att starta den 10 november och beräknas pågå i ungefär 10 arbetsdagar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!