IT/Övervakning

Huawei och ZTE svartlistas av PTS

Huawei och ZTE får inte vara med och bygga ut 5G-nätet.

Huawei och ZTE kommer att svartlistas när den svenska 5G marknaden byggs ut eftersom de bedöms ha allt för nära kopplingar till den kinesiska regimen.

Kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE kommer att bli bannlysta när Sverige bygger ut för 5G, skriver Post- och telestyrelsen (PTS) i ett pressmeddelande.
Beslutet har fattats i enlighet med den nya lagen som trädde i kraft den 1 januari 2020, för att skydda Sveriges säkerhet. Syftet är att säkerställa att radioanvändningen inte riskerar att skada Sveriges säkerhet.

Enligt villkoren får nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden inte genomföras med produkter från Huawei eller ZTE.

Det är en del i den här processen som vi haft med säkerhetsmyndigheterna Säkerhetspolisen och Försvarsmakten där det har varit nödvändigt att ställa de här kraven för att man inte ska riskera att skada Sveriges säkerhet, säger Anna Beckius chef för enheten för spektrumanalys till Ekot.

Anna Beckius kan inte ge några exempel på hur hoten skulle kunna se ut.

Jag vill vara noggrann här med att vi vilar oss tungt på Säpo:s och Försvarsmakten här och då hänvisar jag till dem för svar, säger hon till Ekot.

I stället får Tre, Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia och Teracom delta i auktionerna av 5G-frekvenser. Den som vinner tillstånden får bygga näten. Auktionen är planerad att starta den 10 november och beräknas pågå i ungefär 10 arbetsdagar.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • 5G
  • Huawei
  • PTS
  • ZTE