Google-anställda ville manipulera sökresultat om invandring

publicerad 17 oktober 2018

Anställda på Google diskuterade ifjol att medvetet manipulera sökresultat om invandring så att invandringsvänliga organisationer kom högst upp i sökresultaten.

Wall Street Journal har tagit del av flera interna mejl mellan Google-anställda efter det att USA:s president Donald Trump införde ett invandringsstopp till USA från fem muslimska länder.

Efter invandringsstoppet diskuterade de anställda hur man kunde manipulera sökresultaten på Google så att den som söker får upp information om hur man stödjer invandringsvänliga organisationer, bland annat American Civil Liberties Union (ACLU), eller kontaktar lagstiftare och myndigheter för att klaga över den restriktiva invandringspolitiken.

Det handlar bland annat om sökresultat för ord som islam, muslim, Iran, Mexiko och latinamerikan.

Även om de anställda inte tycks ha vidtagit några åtgärder för att manipulera Googles sökmotor, eftersom de ansåg att det var ett ”högst politiskt beslut”, väcker diskussionen frågor kring hur politiskt kopplade Google och andra Silicon Valley-jättar är.

Under den senaste tiden har debatten kring censur av konservativa och invandringskritiska personer på sociala medier tagit fart och president Donald Trump har gett sig in i debatten.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.